Jump menu

Main content |  back to top

Nieuwsbericht

Girlsday NAM trekt 130 jonge girls

Energie en techniek: dat vinden meiden toch helemaal niet interessant? Of toch wel?
NAM, Girlsday 2015, Drents Museum, Shell World NL

Donderdag 25 april hebben 130 girls uit het eerste jaar van het voorgezet onderwijs de Girlsday bezocht die door NAM, het Drents Museum en medewerkers van de Discovery truck georganiseerd werd. 

Doel van deze girlsday is om girls een kijkje in de keuken te laten nemen bij technische bedrijven maar ook om te ervaren dat werken in de techniek interessant, uitdagend en vooral ook leuk is. Museumdocenten van het Drents Museum lieten de girls uitzoeken hoe met technieken uit het verleden vakmanschap uitgevoerd werd en lieten de girls uitzoeken hoe de koppeling gemaakt kan worden naar de technieken die zij in de toekomst wellicht nodig hebben.

Om de vraag te beantwoorden wat het Meisje van Yde, CSI en NAM met elkaar te maken hebben speurden de girls in de archeologie afdeling van het Drents Museum naar verbanden tussen NAM, CSI en het Meisje van Yde. In de Disovery truck van de Rijksuniversiteit Groningen werden de meisjes uitgedaagd door hun zelf energie op te wekken door een zonnecel te maken en te testen. 

Girlsday is een onderdeel van Jet-Net. Dit is het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. Doel is havo/vwo-leerlingen een reëel beeld te geven van bèta en technologie en hen te interesseren voor een bètatechnische vervolgopleiding. De NAM is één van bedrijven die bij Jet-Net aangesloten heeft. 

NAM heeft vijf scholen geadopteerd waar een doorlopende leerlijn er voor zorgt dat in elkaar leerjaar een contactmoment met in de dit geval de NAM is. Een van de onderdelen van de doorlopende leerlijn is Girlsday. Meisjes uit de eerste klas worden uitgenodigd bij een bedrijf om duidelijk te maken dat techniek niet saai maar leuk is.