Jump menu

Main content |  back to top

Nieuwsbericht

NAM steunt Zandstrooiboerderij Schoonebeek

Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman’s Hof ligt in het centrum van Schoonebeek. Je kunt er zien hoe men er in vroegere tijden woonde en werkte. NAM realiseert voor de eind 2013 gerenoveerde boerderij een vaste tentoonstelling over aardoliewinning in Schoonebeek. Vanaf mei 2014 zal deze interactieve expositie te bezoeken zijn voor jong en oud.

Ook de wagenschuur is helemaal vernieuwd voor tijdelijke tentoonstellingen van Schoonebeek’s oudheidkundige stichting De Spiker. Een ingrijpende verbouwing, waarvoor een beroep is gedaan op NAM’s werkgelegenheidsfonds. Hierdoor zijn er vijf leerwerkplekken gerealiseerd.

Olietentoonstelling in Schoonebeek

Zwaantje Hans-Stokman's Hof is eigendom van De Spiker. Voorzitter Henk Broens is blij met het initiatief van NAM om in de boerderij een tentoonstelling over oliewinning in Schoonebeek in te richten: "De tentoonstelling is gericht op de jeugd, met veel interactieve elementen. Dat geeft ons de kans om meer jonge mensen te interesseren voor ons museum. Tot nu toe komen er vooral oudere mensen kijken." 

Historische beelden en moderne technieken

Zandstrooiboerderij bij nam

In de boerderij is binnenkort van alles te zien en te beleven over aardoliewinning, zoals de eerste houten boortorens in de oorlogsjaren en de oliespuiter van ’76 die elke Schoonebeker kan zich nog kan herinneren. Op een paar exemplaren na zijn alle jaknikkers in de jaren negentig weggehaald. Maar sinds 2011 wordt er toch weer olie uit de grond gehaald. Hoe ze dat tegenwoordig doen wordt allemaal duidelijk na een bezoekje aan de tentoonstelling. Ook kun je ontdekken hoe de diepe ondergrond van Schoonebeek eruit ziet en hoe aardolie eigenlijk is ontstaan. 

Leerwerkplekken

Voor de inrichting van de olietentoonstelling was een uitbreiding noodzakelijk, vertelt Henk Broens. "De olietentoonstelling komt in de deel, dus hadden we een andere ruimte nodig voor onze eigen tentoonstellingen. Daarvoor wordt de wagenschuur aangepast. Dat wordt een moderne ruimte, van roestbruin cortenstaal en glas. Maar in uitstraling past hij prima bij de historische boerderij."Voor de verbouwing heeft De Spiker een beroep gedaan op NAM’s werkgelegenheidsfonds. "Er zijn twee leermeesters van Bouwbedrijf Geugies uit Sleen en een installateur aan het werk," legt Broens uit. "Die begeleiden vijf leerlingen van het OCB, Opleidingscentrum Bouw in Ruinen."  

Zandtapijt

Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is een van de weinige plekken waar op aanvraag demonstraties zandstrooien worden gehouden. Henk Broens legt uit: "Tot het begin van de vorige eeuw hadden de mensen alleen stenen vloeren. Op zondag bracht de boerin een versiering van fijn zand op de vloer aan. Dat noemde men een 'zandtapijt'." Om deze volkskunst levend te houden, organiseert stichting De Spiker elk jaar een zandstrooiwedstrijd voor leerlingen van basisscholen in Schoonebeek en omgeving.

Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman's Hof is te vinden aan de Burgemeester Osselaan 5 in Schoonebeek. Meer weten? Kijk op www.zandstrooiboerderij.nl.