Jump menu

Main content |  back to top

High-tech oliedorp

In de historische zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman's Hof in het hart van Schoonebeek komt de oliewinning tot leven. Bezoekers ontdekken door foto’s, films, animaties en door zelf dingen te doen hoe Schoonebeek getransformeerd is van agrarische gemeenschap tot oliedorp. Duidelijk wordt hoe aardolie miljoenen jaren geleden is ontstaan in de diepe ondergrond en hoe NAM de olie sinds de jaren veertig tot heden uit de grond haalt. Schoonebekers vertellen hun persoonlijke verhalen over de komst van het oliewinningsbedrijf na de Tweede Wereldoorlog. En waarom zijn alle jaknikkers weggehaald en staan rondom het dorp nu de high-tech 'hoogrendementspompen'?

Op een interactieve manier maakt de expo drie thema’s inzichtelijk:

  • de plek waar olie in de diepe ondergrond zit en hoe dit ooit ontdekt is;
  • de historie van Schoonebeek sinds de komst van de olieindustrie in de jaren veertig;
  • de innovatieve technieken die ervoor zorgen dat de stroperige olie vandaag de dag nog steeds naar boven gehaald wordt.

Bezoekerscentrum

Expositie Oliewinning Schoonebeek

De zandstrooiboerderij is hiermee een bijzondere trekpleister geworden die absoluut een bezoek waard is tijdens een dagje uit in de prachtige omgeving van Schoonebeek.

De vrijwilligers van oudheidkundige stichting De Spiker beheren de museumboerderij en zorgen voor een hartelijke ontvangst van bezoekers en een kopje koffie in de gemoderniseerde wagenschuur. Ook demonstreren de vrijwilligers op verzoek de oude volkskunst zandstrooien en zijn er diverse objecten over de Schoonebeekse geschiedenis te bewonderen.

De historsiche boerderij is een niet te missen bezoekerscentrum voor inwoners, toeristen, fietsers en wandelaars. 

Openingstijden

De Zandstrooiboerderij is dinsdag t/m zaterdag te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur van april t/m september aan de Burgemeester Osselaan 5 (zondag en maandag gesloten). Op overige tijden is een bezoek mogelijk op afspraak, bijvoorbeeld voor groepen. De wagenschuur kan ook als presentatie- en vergaderzaal gebruikt worden. Neem hiervoor contact op met Stichting De Spiker, tel. 0524-531702 of zie www.zandstrooiboerderij.nl.   

Waarom deze expo?

In 2011 kwam NAM terug om weer olie te winnen in Schoonebeek na jaren van afwezigheid. Dit gaf veel werkzaamheden in het dorp en NAM doet graag iets terug voor de samenleving. Het was een wens van de inwoners om de hechte band tussen Schoonebeek en oliewinning inzichtelijk te maken in een interactieve tentoonstelling voor jong en oud. Deze interactieve tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen NAM en oudheidkundige Stichting De Spiker.