Jump menu

Main content |  back to top

Nieuwsbericht

Leerlingen Dr. Nassau-college winnen

Techniek en chemie staan al jarenlang centraal in de noordelijke Jet-Net quizdag. Voor de zevende keer namelijk werkten zo’n honderd leerlingen van een vijftal middelbare scholen vol overgave aan workshops, praktijkopdrachten en quizvragen. Ze voerden onlangs in en rond het Planetron in Dwingeloo berekeningen en fysieke krachttesten uit, lanceerden waterraketten en namen een kijkje in de bodem. En aan het einde van de dag konden de leerlingen van het Dr. Nassau-college uit Assen zich winnaar noemen van deze jaarlijkse quizdag.

 

Met deze dag brengen bedrijfsleven en kennisinstellingen de wereld van chemie en techniek onder de aandacht van leerlingen. De leerlingen ervaren dat ook zij in het dagelijks leven niet zonder chemie en techniek kunnen. En dat die wereld vol spannende dingen en innovaties zit, waarbij kennis en denkkracht worden gekoppeld aan creativiteit en praktische vaardigheden.

Grijze massa

Een van de docenten: “Ik zie kinderen enthousiast en actief bezig met workshops en opdrachten. De ene keer gaat het daarbij meer om praktische vaardigheden en bij de volgende opdracht staat de theorie juist centraal. Het is concreet én abstract tegelijk. Praktijk en theorie komen hier bijeen. En het heeft absoluut relatie met de dingen waarmee wij in het onderwijs bezig zijn.

Deze Jet-Net dag is een prima manier om de grijze massa in de hoofden van onze leerlingen op een andere, leuke manier in beweging te brengen.” De variatie in onderwerpen was groot en liep uiteen van de ‘gouden’ wereld van zout, aardolie en aardgas, een zo zacht mogelijke landing van een ei, de superkracht van kunststofvezels tot het maken van een analyse van de kwaliteit van gas en het lanceren van een cola-fles.

Kweekvijver

De betrokken Jet-Net bedrijven, AkzoNobel, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Teijin Aramid en de Rijksuniversiteit Groningen, zijn overtuigd van nut en noodzaak van dit initiatief. De bedrijven zitten in hetzelfde schuitje. In de toekomst krijgen de technische bedrijven steeds meer te maken met de gevolgen van vergrijzing, terwijl de instroom van jongeren stokt.

Niet alleen neemt het aantal leerlingen in z’n algemeenheid af, maar dat geldt in extra mate voor de richtingen van chemie en techniek. Er is weliswaar sprake van een kentering, maar de omvang van die kweekvijver is in vergelijking met vijftien jaar geleden toch wel fors kleiner geworden. Daar zullen bedrijfsleven én scholen samen aan moeten werken. NAM, AkzoNobel en Teijin Aramid denken dat een dag als vandaag daar absoluut aan bijdraagt.

De noordelijke Jet-Net quizdag is een initiatief van AkzoNobel, Nederlandse Aardolie Maatschappij, Rijksuniversiteit Groningen en Teijin Aramid. Naast de winnaars van het Dr. Nassaucollege namen ook leerlingen van De Borgen (Leek), Esdalcollege (Emmen), Eemsdeltacollege (Delfzijl) en het H.N. Werkmancollege (Groningen) deel aan dit eendaagse evenement.

Zie ook: http://www.jet-net.nl

Leerlingen Dr. Nassau-college winnen