Jump menu

Main content |  back to top

Nieuws over de NAM

Buren op bezoek bij NAM locatie in Donderen

Een groep van dertig omwonenden bracht donderdag 31 maart een bezoek aan de NAM-locatie aan de Kampweg in Donderen (bij Vries). Sinds eind februari boort de Drilltec Synergy er een nieuwe aardgasput. De Synergy is één van de mobiele boortorens die voor de NAM boorwerkzaamheden uitvoert. De bezoekers zorgden voor een goede sfeer en stelden veel vragen.

Drilling supervisors Piet Hoekstra en Steven van Egeraat legden uit waarom de NAM op de locatie aan het werk is, hoe de Synergy werkt en hoe in het ontwerp rekening is gehouden met de omgeving. De omwonenden kwamen zelf met het idee om de boorwerkzaamheden te bekijken. De NAM vindt het belangrijk om aan dergelijke verzoeken gehoor te geven. Voor de NAM-medewerkers was het weer een kans om te laten zien wat ze allemaal aan het doen zijn in de ‘achtertuin’ van de aanwezigen. Vol trots werd uitleg gegeven over de booractiviteiten. In april verhuist de Synergy naar een locatie van de NAM aan de Reedijk in de buurt van Heinenoord , Zuid-Holland.

Anderhalf jaar extra aardgas voor Drenthe

De nieuwe put  bij Vries is geboord naar een deel van het bestaande gasveld op een diepte van bijna 3500 meter. Door deze boring verwacht de NAM ongeveer 0,6 miljard kubieke meter extra aardgas te kunnen winnen uit dit veld. Dat is voldoende om alle huishoudens in Drenthe circa anderhalf jaar van aardgas te voorzien. Het gasveld bij Vries hoort bij een van de 175 kleine gasvelden in Nederland. Ongeveer 25% vanNAM’s jaarlijkse gasproductie komt uit deze kleine gasvelden onder de Noordzee en elders in Nederland. Begin jaren zeventig besloot de overheid dat de zogenoemde kleine velden eerst benut moesten worden. Door dit kleine veldenbeleid wordt het grote Groningen-veld (‘Slochteren’) gespaard. Zo profiteert Nederland zo lang mogelijk van haar grote en stabiele aardgasbuffer.

Anderhalf jaar extra aardgas voor Drenthe
Anderhalf jaar extra aardgas voor Drenthe