Jump menu

Main content |  back to top

Nieuws over de NAM

Veiligheidsprijs voor Amsterdams ziekenhuis: excursie naar de NAM

Patiƫntveiligheid staat in de Nederlandse ziekenhuizen hoog op de agenda. Hoe kunnen ziekenhuizen onnodige fouten voorkomen, is daarbij het centrale thema. Om ziekenhuizen hierin te stimuluren vindt jaarlijks de uitreiking van de Nationale Patiƫntveiligheid Award uitgereikt. Dit keer won het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis de prijs. Naast de award kregen ze een bezoek aan de NAM aangeboden, omdat veiligheid bij ons en in de hele energiebranche in zijn geheel, hoog in het vaandel staat. Het doel van de dag was dat beide branches van elkaar leren hoe je veiligheid verder kunt verbeteren. 30 medici van het Amsterdamse ziekenhuis reisden naar Assen.

Tijdens het bezoek aan de NAM werden ervaringen en werkwijzen op het gebied van veiligheid uitgewisseld en brachten de ziekenhuismedewerkers een bezoek aan de ondergrondse gasopslag in Norg. Tijdens de dag bleek dat beide branches veel gemeen hebben. Vragen die daarbij aan de orde kwamen waren: hoe zorg je er voor dat iedereen het juiste protocol hanteert? Hoe creeer je een veiligheidscultuur? Hoe spreek je anderen aan op onveilig handelen?

Over het winnende project

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis won met het project Medication reconciliation, dat is opgezet om medicatiefouten bij overdrachtsmomenten te voorkomen. Uit onderzoek van het ziekenhuis bleek dat er nogal wat fouten ontstonden met medicijnen als een patiënt wordt opgenomen voor bijvoorbeeld een operatie of als een patiënt met medicatie uiteindelijk wordt ontslagen. Onder andere door gebrekkige controle van medicatie bij opname en ontslag en onvoldoende betrokkenheid van de patiënt. Met de nieuwe werkwijze is de patiënt vollediger geïnformeerd en wordt een verkeerde medicatieoverdracht vaker voorkomen. Erkennen van fouten is belangrijk, maar vooral ook leren van fouten.

Met de uitreiking van de award wil het VMS Veiligheidsprogramma initiatieven belonen die onbedoelde vermijdbare schade kunnen verminderen en voorbeeld laten zijn voor de andere ziekenhuizen.