Jump menu

Main content |  back to top

Nieuwsbericht

NAM’s kleinste gaswinningsunit in Kollumerpomp geplaatst

Afgelopen week is op de NAM locatie Kollumerpomp een high tech gaswinningsunit geplaatst. Het is NAM’s kleinste gaswinningsunit in Fryslan en is bestemd om aardgas uit kleine gasvelden te produceren.
NAM’s kleinste gaswinningsunit in Kollumerpomp geplaatst

NAM’s kleinste gaswinningsunit in Kollumerpomp geplaatst

Dankzij deze innovatie is het ook mogelijk om de kleinste gasvelden rendabel te produceren. Dankzij lagere boor- en productiekosten kunnen ook velden van ca een half miljard m3 aardgas  in productie worden genomen. Een half miljard m3 aardgas is voldoende om de inwonders van Fryslan 1,5 jaar van aardgas te voorzien. De nieuwe winningsunit is gefrabiceerd in Assen en kan relatief eenvoudig op de locatie worden geplaatst. Als de gaswinning op deze locatie gereed is, kan de unit op een andere locatie geplaatst worden.

In Nederland zijn zo’n 175 relatief kleine gasvelden. Dat zjn gasvelden die aanzienlijk kleiner zijn dan het grote Groningen gasveld. NAM wint al tientallen jaren het aardgas uit deze kleine velden in Fryslan, Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord- en Zuid Holland.  De totale productie uit deze gasvelden is gezamenlijk zo’n 25% van de Nederlandse aardgasproductie.