Jump menu

Main content |  back to top

Overzicht berichten

 • 22/12/2015 Kerstwensboom wederom groot succes!

  December is bij uitstek een maand om iets te doen voor mensen die het wat minder hebben. Door NAM- medewerkers zijn ruim 150 Kerstwensen vervuld, ingediend door kinderen en jongeren wonend bij Stichting Het Kopland, de vrouwenopvang in Emmen en Groningen.

 • 18/12/2015 NAM’s waterinjectieputten vormen absoluut geen gevaar voor mens en natuur

  Op vrijdag 18 december publiceerde RTV Oost op haar website en op Twitter een artikel over de waterinjectieputten van NAM. In dit bericht refereert RTV Oost naar een nog vertrouwelijk rapport dat zou zijn gemaakt in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken. Deze berichtgeving is volstrekt onjuist.

 • 16/12/2015 Shell Business Challenge - Winnaars bekend gemaakt in Drents Museum

  Ruim 6 weken geleden begonnen 25 studenten van de Universiteit van Groningen aan de derde editie van de jaarlijkse Shell Business Challenge. Tijdens deze 6 weken leerden de studenten in teams samen te werken en pasten zij vaardigheden en kennis toe die zij aan de Universiteit hebben opgedaan. Het gaf hen de kans de energiemarkt zelf in de praktijk mee te maken. Doel was dat de vijf teams elk met een goed doordacht business plan zouden komen. Gisteravond, 15 december, zaten alle teams bij elkaar in het Drents Museum om te horen welk team volgens de jury het beste business plan opstelde.

 • 11/12/2015 Onderzoeksresultaten schademeldingen Steenbergen

  Arcadis heeft op 9 december de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de schademeldingen in Steenbergen en omgeving. Op een bijeenkomst in dorpshuis ’t RAShuys in Roderesch zijn de inwoners die bij het onderzoek zijn betrokken persoonlijk geïnformeerd.

 • 10/12/2015 Nam tour in Drenthe en Twente

  Om geïnteresseerden nader te informeren over de komende reparatie middels de pijp-in-pijp methode van de watertransportleiding van Schoonbeek naar Twente heeft NAM de van maandag 30 november tot donderdag 3 december met een trailer door het gebied van de pijplijn een tour gemaakt.

 • 09/12/2015 Onderhoud NAM-locatie Oudeweg afgerond, fakkel buiten werking gesteld

  UPDATE: de werkzaamheden op de locatie Oudeweg zijn afgerond, de fakkel is inmiddels buiten werking gesteld.

 • 07/12/2015 Vissersboot raakt poot NAM productieplatform Noordzee

  Vanmorgen rond 8.30 uur heeft een visserboot een van de poten van het NAM productieplatform Ameland-Westgat geraakt. Het platform ligt ca. 3 km ten noorden van Ameland. Na inspectie is gebleken dat schade beperkt is en dat er geen onveilige situatie is ontstaan. Het incident is door NAM bij de autotiteiten gemeld en nader onderzoek wordt uitgevoerd.

 • 03/12/2015 Jeugd, passers en microscopen in Zwolle

  Zoek de juiste plek voor een gasveld! Met deze opdracht werden leerlingen uit 4-havo en 5-vwo in een van de vele workshops tijdens de Jet-Net Career Days op 1 en 2 december bij Windesheim in Zwolle aan het werk gezet. Waar hebben Shell en NAM een vermoeden van een gasveld? En kun je dat als 4-havo en 5-vwo berekenen? Jazeker! Met de behulp van de juiste gegevens wel.

 • 01/12/2015 Een kijkje achter de schermen bij NAM in het Westen

  Afgelopen vrijdagmiddag 27 november hebben 25 bestuurders uit Noord- en Zuid-Holland een bijzonder kijkje achter de schermen bij NAM gekregen.

 • 27/11/2015 Tijdelijke geofoon op locatie Harkstede bij Meerstad

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij start maandag 30 november 2015 met het plaatsen van een zogeheten diepe geofoon op de NAM-locatie Harkstede. Deze locatie ligt in Meerstad. Het gaat om een tijdelijke situatie, de geofoon wordt voor de periode van maximaal een jaar geplaatst.

 • 26/11/2015 NAM stelt fracking bij Saaksum uit

  Deze week heeft minister Kamp bevestigd dat fracking bij conventionele gasvelden in Nederland op een verantwoorde en veilige manier kan worden uitgevoerd. Hiermee reageerde hij op een motie in de Tweede Kamer.

 • 25/11/2015 Reactie NAM op rapport van de heer Houtenbos

  We hebben kennisgenomen van het rapport van de heer Houtenbos. In dit rapport wordt een aantal kanttekeningen geplaatst bij de manier waarop bodemdalingsmodelleringen plaatsvinden in Nederland. Waar het NAM betreft wordt gerefereerd aan de bodemdalingsmodelleringen in de Waddenzee en in Groningen.

 • 25/11/2015 Waterleiding NAM Schoonebeek-Twente wordt hersteld

  Na uitgebreid onderzoek heeft de Nederlandsche Aardolie Maatschappij (NAM) de pijp-in-pijp-methode gekozen voor de reparatie van de productiewatertransportleiding van Schoonebeek naar Twente.

 • 24/11/2015 Verkeerslessen leerlingen de Heksenketel bij NAM

  Vrijdag 20 november namen leerlingen van OBS de Heksenketel uit Assen deel aan het Shell-VVN verkeersplein. Voor deze gelegenheid werd de parkeerplaats bij het Chemisch Laboratorium van NAM, P3, omgetoverd tot verkeersplein. Het mobiele verkeersplein is een gezamenlijk initiatief om de verkeersveiligheid onder basisschoolleerlingen te vergroten. Gedurende een dagdeel kunnen kinderen op een actieve manier kennis maken met verkeersregels.

 • 20/11/2015 Uitkijktoren bij riviertje De Runde geopend

  Bij het riviertje De Runde in Oost Drenthe is vanmiddag een uitkijktoren geopend. De toren is in overleg met de inwoners van Roswinkel, Emmer Compascuum en Emmer Erfscheidenveen gerealiseerd.

 • 11/11/2015 Studenten gaan de uitdaging aan tijdens de Shell Business Challenge

  Vijfentwintig studenten van de Rijksuniversiteit Groningen meldden zich maandagavond 9 november jl. bij het kantoor van NAM voor de start van alweer de derde Shell Business Challenge. Deze Business Challenge is een zes weken durend programma, waarbij de studenten in teams leren werken. De opdracht is om samen een portefeuille van energieprojecten te beheren ín een turbulente business omgeving. Het team dat na deze periode het meest realistische en concurrerende plan heeft uitgedacht, wint.

 • 10/11/2015 Factsheets over waterinjectie in Twente

  Er wordt de laatste tijd veel gesproken over waterinjectie.

 • 09/11/2015 Meer dan 1500 buren op de koffie

  Zaterdag 7 november opende de NAM de hekken van twee locaties om aan te sluiten bij de Open Bedrijvendag Drenthe. Tussen 10.00 en 16.00 uur waren zowel de NAM-locatie aan Het Kleuvenveld in Assen als de Gasbehandelingsinstallatie Ten Arlo aan de Koedijk in Hoogeveen, te bezoeken.

 • 07/11/2015 Prijswinnaars raadspel tijdens Open Bedrijvendag zaterdag 7 november

  Tijdens de Open bedrijvendag heeft een grote groep bezoekers meegedaan aan het raadspel naar het aantal knikkers dat in de glazen bak zat. Gerjan gokte dat er 349 knikkers in deze bak zaten en dat was juist. In Hoogeveen zaten 343 knikkers in de bak dit aantal werd juist geraden door Joran. De prijswinnaars hebben inmiddels hun prijs thuis ontvangen.

 • 03/11/2015 Onderhoudsschip Kroonborg wint prijs 'Schip van het Jaar'

  Koninklijke Niestern Sander heeft met haar Maintenance Support Walk-to-Work Vessel 'Kroonborg' de KNVTS Schip van het Jaar prijs gewonnen.

 • 30/10/2015 Aardbeving bij Meedhuizen

  In de avond van vrijdag 30 oktober 2015, heeft om 19.49 uur een aardbeving plaatsgevonden die volgens het KNMI een kracht van 2.3 op de schaal van Richter had. Het epicentrum van de beving lag bij Meedhuizen (gemeente Delfzijl). De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

 • 30/10/2015 Gas(t)les voor leerlingen van OBS Den Velde in Overijssel

  NAM geeft al sinds 2009 gas(t)lessen op basisscholen in haar werkgebied. Gisteren, donderdag 29 oktober, waren we te gast bij OBS Den Velde.

 • 29/10/2015 Helderheid over oorzaak schade woningen nabij waterinjectielocatie Rossum

  Een zeer grondig en langdurend onderzoek door advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft nu definitief duidelijk gemaakt dat NAM niet de veroorzaker is van de schades aan de woningen op de Tramweg in Rossum.

 • 27/10/2015 NAM achter de schermen- Friese politiek maakt kennis met de wereld van aardgas

  Maandagavond 26 oktober bezochten zo’n 30 personen uit de Friese politiek de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk. De bijeenkomst was bestemd voor colleges en raden uit Friese gemeentes met een NAM locatie binnen hun grenzen.

 • 22/10/2015 SodM onderzoek bevestigt waterinjectieputten in Twente zijn in orde

  SodM heeft vandaag bekend gemaakt dat uit recent onderzoek naar de technische staat van de waterinjectieputten van NAM (Tubbergen 7 en Tubbergen 10) blijkt dat er geen lekkages zijn geconstateerd. SodM bevestigt hiermee dat de door NAM uitgevoerde onderzoeken kloppen en dat er geen sprake is geweest van lekkages zoals ten onrechte bij eerdere gelegenheden in de media is bericht.

 • 22/10/2015 Lekkage formatiewater locatie Dalen-9

  Op gaswinlocatie Dalen-9 in de gemeente Coevorden is op woensdag 21 oktober 2015 tijdens een reguliere inspectieronde een bovengrondse lekkage geconstateerd in de gasbehandelingsinstallatie. Het installatiedeel is direct ingesloten en het opruimen is gestart.

 • 16/10/2015 Zwaluwen welkom bij NAM

  In het ‘NAM-park’ bij de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk is door werknemers van NAM een oeverzwaluwwand gebouwd. De wand is een broedplaats voor de oeverzwaluw. Het initiatief voor de wand kwam van VVD-raadslid Geertje Dijkstra-Jacobi. NAM omarmde het initiatief en stelde middelen beschikbaar.

 • 14/10/2015 NAM wordt strategisch partner van Energy Academy Europe (EAE)

  Vandaag ondertekenen directeur Gerald Schotman en plaatsvervangend directeur Ante Frens namens NAM een Memorandum of Understanding met Energy Academy Europe (EAE). Hiermee worden wij partner van dit internationale centre of excellence voor energie onderwijs, onderzoek en innovatie. We ondersteunen hiermee de missie van de EAE om te komen tot een versnelling van de noodzakelijke transitie naar duurzame, betrouwbare en betaalbare energieoplossingen voor de toekomst.

 • 14/10/2015 Herstart oliewinning Schoonebeek mogelijk tweede helft 2016

  Zoals eerder bericht heeft NAM de olieproductie in Schoonebeek in het voorjaar stilgelegd nadat een lek in de watertransportleiding naar Twente was ontdekt en een uitgebreide inspectie van deze leiding had aangetoond dat de leiding op meerdere plekken aangetast was.

 • 01/10/2015 NAM legt meetnetwerk aan boven ondergrondse gasopslag Norg

  NAM start maandag 5 oktober met de plaatsing meetapparatuur in het gebied boven de ondergrondse gasopslag bij Norg. Er worden geofoons en versnellingsmeters geplaatst. De informatie die daarmee wordt verzameld geeft, met de informatie van drie gebouwsensoren die eerder in Steenbergen zijn geplaatst, inzicht in de ondergrond en de eventuele effecten van gasopslag daarop.

 • 01/10/2015 Aardbeving bij Emmen en Hellum

  Woensdag 30 september 2015 heeft om 23.34 uur een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.3 op de schaal van Richter met een epicentrum in Emmen, nabij Noordbargeresch. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Emmen-gasveld.

 • 24/09/2015 Inwoners Warfstermolen bij NAM boring op bezoek

  Woensdagavond 23 september hebben omwonenden de NAM boorinstallatie bij Warfstermolen bezocht. In twee groepen gingen de bezoekers over het boorterrein.

 • 24/09/2015 Animatie: Het belang van aardgas uit kleine velden

  NAM wint aardgas uit zo'n 175 kleine gasvelden. Deze velden zijn vaak honderden tot duizenden keren kleiner dan het Groningen Gasveld.

 • 18/09/2015 Raad Dongeradeel enthousiast over nieuwbouw MFA/NAM kantoor Anjum

  Gisteravond heeft de MFA commissie Anjum de gemeenteraadsleden van Dongeradeel geïnformeerd over de status van de nieuwe MFA in combinatie met een nieuw NAM kantoor. De raadsleden reageerden enthousiast op de ver gevorderde plannen.

 • 17/09/2015 Luchtfotografie NAM-locaties

  NAM maakt in heel Nederland met tussenpozen van enkele jaren luchtfoto’s van haar winningslocaties.

 • 14/09/2015 Innovatief NAM-schip Kroonborg genomineerd voor prestigieuze prijs

  De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) nomineerde de ‘Kroonborg’, het innovatieve onderhoudsschip van de NAM, voor de KNVTS award ‘Schip van het Jaar’. Deze prestigieuze prijs kent de vereniging toe aan een schip dat is ontworpen en gebouwd in Nederland en zich onderscheidt op het gebied van innovatie, design, economie, duurzaamheid en veiligheid. Op 2 november maakt de KNVTS in Rotterdam bekend welk schip de prijs wint.

 • 10/09/2015 Buren op bezoek

  Op dinsdagavond 8 september opende de voormalig oliewinlocatie aan de G.K. van Hogendorpweg in de Rotterdamse wijk Schiebroek zijn deuren voor buren. In twee sessies maakten 16 geïnteresseerde omwonenden hier gebruik van. Het merendeel van de bezoekers hebben de oliewinning jarenlang, en sommigen zelfs vanaf het begin, van dichtbij meegemaakt. Een van de buren gaf zelfs aan het jammer te vinden dat de ja-knikkers weg zijn. Het is nu nog maar afwachten wat de gemeente met het stuk grond gaat doen, men vreest voor hoogbouw.

 • 09/09/2015 NAM informeert Provincie Overijssel over grondsanering Holtheme

  De NAM heeft de provincie Overijssel geïnformeerd over het resultaat van de grondsanering bij Holtheme (gemeente Hardenberg), die noodzakelijk was na afloop van het lek in de transportleiding tussen het Drentse Schoonebeek en Twente dat op 16 april 2015 werd geconstateerd.

 • 08/09/2015 Boorinstallatie bij Blijham wordt ontmanteld

  In de komende week wordt de tijdelijke installatie bij Blijham ontmanteld. De boorinstallatie gaat in delen naar een volgende boorlocatie.

 • 28/08/2015 Boortoren Zeerijp is klaar

  De boortoren die vanaf 19 mei op de locatie Zeerijp heeft gestaan is gereed met zijn werk. Vanaf maandag 31 augustus wordt de boortoren in delen vervoerd naar de volgende klus, op locatie Moddergat.

 • 26/08/2015 Begeleidingscommissie ‘Herafweging productiewater Schoonebeek’ ingesteld

  Sinds 2011 injecteerde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) productiewater afkomstig van de oliewinning uit het Drentse Schoonebeek in drie lege gasvelden in Twente. In de vergunningen die in 2010 aan de NAM zijn verleend staat dat het bedrijf zes jaar na de start van de activiteiten evalueert of de waterinjectie nog steeds de geëigende manier is om op lange termijn met het productiewater om te gaan.

 • 26/08/2015 Tweede fase innovatief Aardgas+ project van start

  Sinds de jaren ’50 wint NAM aardgas in de regio tussen Hoogeveen en Meppel. Enkele jaren geleden is het bedrijf hier gestart met het Aardgas+ project om de laatste 10% gas uit het veld te kunnen winnen. Hiervoor zijn werkzaamheden nodig.

 • 14/08/2015 Zorgvuldige uitvoering is onze hoogste prioriteit

  De boortoren op de voormalig oliewinlocatie in Schiebroek blijft een jaar langer

 • 13/08/2015 NAM verbetert metingen Twentse bodem

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) start op 17 augustus 2015 met werkzaamheden voor het installeren van geofoons op zeven locaties in Twente

 • 10/08/2015 Verontreiniging NAM-locatie Tubbergen niet nieuw, sanering krijgt vervolg

  Op de NAM-locatie aan de Boortorenweg in Tubbergen is in 1987 een bodemverontreiniging ontdekt. Deze is tussen 1991 en 2005 voor een deel gesaneerd. Er is nog een restverontreiniging in de bodem aanwezig onder en naast de lokatie. NAM voert in het kader van de Wet Bodembescherming overleg met de provincie Overijssel om deze resterende verontreiniging te saneren.

 • 03/08/2015 Onderhoudswerkzaamheden NAM-locatie Vries-4

  Vanaf maandag 17 augustus tot en met vrijdag 18 september voert de Nederlandse Aardolie Maatschappij onderhoudswerkzaamheden uit op haar gaswinnings- en gasbehandelingslocatie Vries-4 aan de Kampweg in Donderen.

 • 24/07/2015 Stroomstoring tankenpark Delfzijl

  Vannacht is er een stroomstoring geweest op het tankenpark van de NAM in Delfzijl.

 • 23/07/2015 NAM-medewerkers platforms Ameland voortaan per boot naar het werk

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Veltman Marine Services introduceren een nieuwe manier van transport naar de twee platforms ten noorden van Ameland. In augustus gaan de NAM-medewerkers met de speciale boot ‘Vigilant’ naar de platforms in plaats van per helikopter. Om de gas uit de kleine gasvelden op de Noordzee zo economisch mogelijk te produceren is kostenbeheersing cruciaal.

 • 10/07/2015 Omwonenden onder de indruk van proefboring Blijham

  Donderdag 9 juli hebben omwonenden de NAM boorinstallatie aan het Oosteinde bezocht. Naast hen waren ook het gemeentebestuur en raadsleden van Bellingwedde aanwezig.

 • 09/07/2015 NAM voert werkzaamheden uit op locatie Bierum

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voert werkzaamheden uit op de locatie Bierum aan de Uiteinderweg in Holwierde (gemeente Delfzijl). Op deze locatie wordt gas geproduceerd en behandeld. Een bestaand gebouw wordt uitgebreid en onderdelen van installaties worden vervangen. De komende maanden zijn onze werkzaamheden voor de omgeving mogelijk zichtbaar en hoorbaar.

 • 09/07/2015 Werkzaamheden ondergrondse gasopslag Grijpskerk

  Vanaf maandag 13 juli voert NAM met werkzaamheden uit aan een van de putten op de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk. De werkzaamheden worden zeven dagen per week, 24 uur per dag uitgevoerd en zullen naar verwachting twee weken in beslag nemen.

 • 07/07/2015 Aardbeving bij Thesinge

  In de vroege ochtend van dinsdag 7 juli 2015, heeft om 5.09 uur een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.1 op de schaal van Richter met een epicentrum nabij Thesinge (gemeente Ten Boer). De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

 • 03/07/2015 aQuaintance uitbreiding officieel geopend!

  In verband met toegenomen werkgelegenheid heeft aQuaintance in Assen haar kantoor en werkplaats uitgebreid.

 • 11/06/2015 Beleef het avontuur van de Kroonborg

  -documentaire over wereldprimeur nu on line te zien-

 • 11/06/2015 NAM start nader onderzoek pijpleiding

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) start donderdag 11 juni 2015 met nader onderzoek naar de inwendige aantasting door microbiologische activiteit van de pijpleiding tussen het Drentse Schoonebeek en Twente.

 • 05/06/2015 NAM legt olieproductie Schoonebeek volledig stil

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) legt vandaag de olieproductie volledig stil in het Drentse Schoonebeek. Aanleiding hiervoor is dat de resultaten van een uitgebreide inspectie van de pijpleiding, die het zoute water vervoert dat vrijkomt bij de olieproductie, laten zien dat de leiding op meerdere plekken van binnen is aangetast. Hoewel er geen lekken meer geconstateerd zijn stopt de NAM toch dit watertransport. Het bedrijf heeft het Staatstoezicht op de Mijnen over het resultaat van de inspectie op de hoogte gebracht en is inmiddels met deze toezichthouder in gesprek over het voorgestelde plan van aanpak.

 • 05/06/2015 Duurzame energie voor nieuw verenigingsgebouw Paesens-Moddergat

  Vanmiddag is de nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) van Paesens-Moddergat officieel geopend door wethouder De Graaf van Dongeradeel.

 • 05/06/2015 Friese dorpsbelangens maken kennis met de wereld van aardgas

  Donderdagavond 5 juni bezochten zo’n 70 personen de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk. De bijeenkomst was bestemd voor Friese besturen van dorpsbelangen, met een NAM locatie in de omgeving.

 • 29/05/2015 Boring tweede diepe geofoonput locatie Zeerijp van start

  Dindsdag 19 mei startte op de locatie Zeerijp de boring van een tweede onderzoeksput. Om deze ‘diepe geofoonput’ te realiseren zal de boortoren van NAM de komende tijd onafgebroken, 24 uur per dag boren. Om geluidsoverlast voor de omgeving zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken zijn er geluidsnormen opgesteld waar NAM zich aan moet houden. Het geluid wordt tijdens de boring met hulp van speciale microfoons voortdurend gemeten.

 • 29/05/2015 Affakelen bij gaswinlocatie Blija

  In de omgeving van de NAM-locatie bij Blija (Friesland) kan tijdens de komende dagen een vlam zichtbaar zijn door het affakkelen van gas.

 • 27/05/2015 Aardbeving bij Uithuizen

  Woensdagmiddag 27 mei 2015 heeft om 12.52 uur een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.0 op de schaal van Richter met een epicentrum nabij Uithuizen in de gemeente Eemsmond. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

 • 27/05/2015 Onderzoek waterinjectielocatie Rossum: NAM voldoet ruimschoots aan geluidsvoorschriften

  De waterinjectie-installatie van de NAM aan de Tramweg voldoet ruimschoots aan alle strenge geluidsvoorschriften uit de vigerende milieuvergunning.

 • 23/05/2015 VARA’s Kassa over waterinjectie Twente

  Het consumentenprogramma Kassa van de VARA besteedde zaterdag 23 mei 2015 aandacht aan de waterinjectie in Twente en de zorgen van omwonenden van de waterinjectielocatie Rossum.

 • 22/05/2015 Huizen bij waterinjectielocatie Rossum nader onderzocht

  De NAM is gestart met een aantal onderzoeken in en rondom woningen van buren van de waterinjectielocatie aan de Tramweg in Rossum. Dit naar aanleiding van gesprekken die NAM afgelopen tijd heeft gevoerd met enkele bewoners van de Tramweg te Rossum.

 • 22/05/2015 Samen met andere partijen zet NAM zich in voor een beter beheer van de Waddenzee

  Donderdag 21 mei ondertekenden Rijkswaterstaat, het ministerie van Economische Zaken, de Coalitie Wadden Natuurlijk, de drie Waddenprovincies, NAM en Groningen Seaports de intentieverklaring voor een betere monitoring en beheer van de Waddenzee. Dit gebeurde tijdens het WaLTER-symposium in Leeuwarden.

 • 21/05/2015 Boring tweede diepe geofoonput locatie zeerijp

  De boortoren van NAM gaat van vrijdag 15 mei tot eind augustus 2015 naar de locatie bij Zeerijp voor het boren van een tweede onderzoeksput. De eerste diepe geofoonput werd eind 2014 al op deze locatie geboord.

 • 19/05/2015 Onderhoudsstop locaties Oudeweg en Slochteren

  Aan de NAM-locaties Oudeweg (nabij Siddeburen) en Slochteren (nabij Kolham) wordt de komende maanden onderhoud uitgevoerd. Beide locaties - zogeheten clusters waar gas wordt geproduceerd - worden volledig stil gelegd voor het uitvoeren van regulier onderhoud en aanpassingen aan de installatie.

 • 18/05/2015 NAM organiseert informatiesessies Tankenpark Delfzijl

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft aan de Zeesluizen in de Handelshaven in Farmsum een locatie in gebruik. Op deze locatie heeft NAM productiewater en aardgascondenstaat in opslag. Op 19 en 20 mei organiseert NAM informatiesessies voor de omgeving en belangstellenden.

 • 13/05/2015 Daling olie- en gasprijzen noopt NAM tot kostenbesparing

  De olie- en gasindustrie kampt wereldwijd met de gevolgen van de dalende olie- en gasprijzen. Deze ontwikkeling raakt ook de NAM en dit betekent dat het bedrijf scherper op de kosten gaat letten.

 • 08/05/2015 Studenten werktuigbouwkunde Windesheim Zwolle bezoeken GZI Emmen

  Vakantie! Hoezo? Vijf studenten werktuigbouwkunde van Hogeschool Windesheim uit Zwolle reisden tijdens hun vakantie af naar de Gaszuiveringsinstallatie (GZI) van NAM aan de Philieas Foggstraat in Emmen. De studenten wilden graag leren over het proces en de techniek waarmee gas waar H2S in zit gezuiverd wordt. Na een mini-college over het ontstaan, de winning en opsporing van aardgas volgde een rondleiding met uitleg over het terrein van de GZI. Tijdens de opleiding verdiepen de leerlingen zich in productietechnieken, mechanica, dynamica en systeemkunde. Maar ook onderwerpen als machineonderdelen en materiaalkunde passeren de revue.

 • 07/05/2015 Lekkage aardgascondensaat op gasproductielocatie Slochteren

  Vanmiddag is tijdens een reguliere controleronde op de gasproductielocatie Slochteren een klein lek geconstateerd in een aardgascondensaatleiding. Als gevolg van deze lekkage is een hoeveelheid van ca. 100 liter aardgascondensaat vrijgekomen in de daartoe ontworpen opvangvoorziening. Dit heeft mogelijk enige stankoverlast veroorzaakt.

 • 04/05/2015 Dag van de Garnaal trekt veel bezoekers

  Onder een stralend blauwe hemel vond op zaterdag 2 mei in het havengebied van Lauwersoog de Dag van de Garnaal plaats, en NAM was erbij! Bezoekers konden zelf zien, proeven en beleven van alles wat in en rondom de haven van Lauwersoog gebeurt, waar ook een NAM-locatie ligt. Meer dan 800 bezoekers namen de moeite om NAM’s informatiestand te bezoeken.

 • 01/05/2015 Update gerepareerde watertransportleiding Schoonebeek-Twente

  Het lek in de watertransportleiding bij Holtheme (Hardenberg-Overijssel) is inmiddels gerepareerd. Wat volgt is een grondige inspectie van de gehele leiding ten behoeve waarvan het productieproces opnieuw is opgestart. Zowel de oliepompen in Schoonebeek, als de waterinjectiepompen in Twente draaien nog niet op volle kracht.

 • 01/05/2015 Speel- en belevingspad Echten geopend

  In Echten (Drenthe) is vanmiddag het Roekpad geopend. Het pad is een belevingspad voor jong en oud. Een grote groep vrijwilligers heeft keihard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen.

 • 26/04/2015 Leiding gerepareerd na lek bij Holtheme

  De leiding bij Holtheme (Overijssel) waar donderdag 16 april een lek werd ontdekt in een ondergrondse leiding van NAM, is weer gerepareerd.

 • 22/04/2015 NAM informeert bewoners grensgebied Twente

  Recent ontving NAM vragen van inwoners uit het grensgebied in Twente over de relatie tussen waterinjectie bij de plaats Vasse (gemeente Tubbergen) in een leeg gasreservoir en het winnen van gas in Duitsland uit een dieper gelegen gasreservoir. De inwoners vroegen NAM of beide activiteiten invloed op elkaar hebben. Aangezien het hier gaat om twee gasreservoirs die volledig los staan van elkaar is er geen sprake van wederzijdse beïnvloeding. Vandaag stuurde NAM een brief aan onder meer de inwoners van het gebied, die ook de mogelijkheid hebben om nadere vragen te stellen.

 • 21/04/2015 Reactie NAM op OvV-rapport

  Op 18 februari heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) het rapport Aardbevingsrisico’s in Groningen gepubliceerd. De OvV heeft onderzocht hoe in de periode 1963 tot 2013 beslissingen over de gasproductie werden genomen en welke rol de veiligheid van de bewoners daarbij speelde. Met dit bericht reageert NAM op de conclusies en aanbevelingen van dit rapport.

 • 21/04/2015 Update werkzaamheden Holtheme

  De komende dagen wordt nabij Holtheme verder gewerkt om de lekkage aan een productiewaterleiding nader te onderzoeken en te repareren. Donderdagmiddag 16 april werd een waterplas geconstateerd op een weiland nabij Holtheme in de gemeente Hardenberg. De leiding tussen de NAM-locaties De Hulte en Rossum Weerselo centraal is toen meteen afgesloten. De lekbron werd ingedamd, zodat verspreiding van water voorkomen wordt.

 • 17/04/2015 Werkzaamheden ondergrondse gasopslag Grijpskerk

  NAM is al enige tijd bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een van de putten op de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk. De geplande werkzaamheden worden medio mei 2015 afgerond. Vanaf 18 april 2015 worden werkzaamheden uitgevoerd die 24 uur per dag plaats gaan vinden.

 • 17/04/2015 NAM voert werkzaamheden uit op locatie Siddeburen

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is vanaf eind april aan het werk op haar locatie aan de Geerlandweg in Siddeburen. Deze locatie wordt voor deze onderhoudsstop volledig buiten bedrijf gesteld voor onderhoud en aanpassingen aan de installatie.

 • 17/04/2015 Update werkzaamheden Holtheme in verband met reparatie productiewaterleiding

  De komende dagen wordt nabij Holtheme verder gewerkt om de lekkage aan een productiewaterleiding nader te onderzoeken en te repareren. Gistermiddag werd een natte plek geconstateerd op een weiland nabij Holtheme in de gemeente Hardenberg. De leiding tussen de NAM-locaties De Hulte en Rossum Weerselo centraal is meteen afgesloten.

 • 16/04/2015 Lekkage geconstateerd in productiewaterleiding nabij Holtheme (Overijssel)

  Vandaag is een natte plek geconstateerd op een weiland nabij Holtheme in de gemeente Hardenberg. NAM werd door de landeigenaar geïnformeerd. Het is aannemelijk dat het gaat om productiewater afkomstig uit de leiding van Schoonebeek naar Twente. NAM gaat nu ter plekke werkzaamheden uitvoeren om de situatie nader te onderzoeken. De verschillende overheden en de diensten zijn geïnformeerd. De leiding is meteen afgesloten tussen De Hulte en Rossum Weerselo centraal.

 • 14/04/2015 Boring tweede diepe geofoonput locatie NAM Zeerijp – begin mei tot eind juli 2015

  De boortoren van de NAM – die nu aan de Korendijk bij ’t Zandt staat – gaat van begin mei tot eind juli naar de locatie bij Zeerijp voor het boren van een tweede onderzoeksput. Eind 2014 heeft een andere boortoren al op deze locatie de eerste diepe geofoonput geboord.

 • 10/04/2015 NAM voert werkzaamheden uit op Tankenpark Delfzijl

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voert vanaf vrijdagmiddag 10 april werkzaamheden uit aan het elektronische besturingssysteem van Tankenpark Delfzijl. Deze werkzaamheden vinden in en nabij de controleruimte plaats en leveren geen hinder voor de omgeving op. Het Tankenpark zal van vrijdagmiddag 10 april tot maandagmorgen 13 april buiten bedrijf zijn.

 • 08/04/2015 Werkzaamheden locatie Annerveen Schuilingsoord

  Van week 16 (maandag 13 april) tot en met week 18 (vrijdag 1 mei) gaat NAM civiele werkzaamheden uitvoeren op de locatie Annerveen Schuilingsoord, gelegen aan de Zwetdijk te Zuidlaren, deze werkzaamheden zijn nodig ter voorbereiding voor het afsluiten en buiten gebruik stellen van de gasproductieput. De civiele werkzaamheden worden overdaguitgevoerd en er wordt niet in de weekenden gewerkt.

 • 27/03/2015 Affakkelen gas locatie Den Helder door stroomstoring

  Als gevolg van een stroomstoring in Noord Holland zijn installaties op de NAM-locatie Den Helder stopgezet.

 • 24/03/2015 Aardbeving bij Appingedam

  Dinsdagmiddag 24 maart 2015 heeft om 14.27 uur een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.3 op de schaal van Richter met een epicentrum nabij Appingedam in de gemeente Appingedam. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

 • 18/03/2015 Werkzaamheden op NAM-locaties ’t Zandt en Zeerijp

  De NAM voert in april werkzaamheden uit op de gasproductielocatie bij de Korendijk in ’t Zandt (gemeente Loppersum). Op deze locatie wordt één van de productieputten verwijderd. De werkzaamheden nemen circa vier weken in beslag.

 • 12/03/2015 Vrijdag NAM-fakkel zichtbaar op Assen-locatie nabij A28

  Vanwege het testen van de gastoevoer door een recent geboorde put in Assen-Zuid, is er vrijdag een grote vlam te zien op de NAM-locatie in Witten.

 • 04/03/2015 Belgische TV geinteresseerd in NAM project De Wolden

  Het Belgische journaal van de VRT heeft een bezoek gebracht aan de NAM-locatie aan de Oshaarseweg in Koekange.

 • 03/03/2015 NAM is op zoek naar HBO starters

  Ben jij net afgestudeerd of behaal jij binnenkort jouw technische HBO diploma? Sta je aan de start van jouw carriere en heb je geen of weinig werkervaring? Heb jij een passie voor techniek, ben je ambitieus en wil jij je verder ontwikkelen? Dan is NAM op zoek naar jou!

 • 03/03/2015 NAM over overslag van aardgascondensaat in Farmsum

  De NAM krijgt vragen over de op- en overslag van aardgascondensaat in Farmsum. Wat is dit voor stof en hoe gaat NAM om met dit bij product van aardgaswinning?

 • 27/02/2015 Werkzaamheden NAM-locatie Den Velde (Overijssel)

  NAM start half maart boorwerkzaamheden vanaf haar bestaande locatie aan de Kerkenkastweg in Den Velde. Vanaf eind februari wordt de boortoren die de werkzaamheden uitvoert met diverse vrachtwagens via vaste rijroutes op de locatie afgeleverd. Dit duurt enkele dagen. Het opbouwen van de toren duurt ongeveer een week.

 • 26/02/2015 Werkzaamheden ondergrondse gasopslag Grijpskerk

  NAM is gestart met onderhoudswerkzaamheden aan een van de putten op de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk. De geplande werkzaamheden worden medio mei 2015 afgerond.

 • 26/02/2015 Nam voert werkzaamheden uit op Ameland

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint al ruim dertig jaar gas onder de Noordzee, de Waddenzee en op en nabij Ameland. Voor de Noordzeekust bevinden zich twee productieplatforms en aan de oostkant van Ameland ligt de landlocatie. De afgelopen maanden heeft NAM op de landlocatie werkzaamheden uitgevoerd aan een bestaande productieput met een mobiele boorinstallatie. Wij hebben deze werkzaamheden afgerond en halen het materiaal weer weg van Ameland

 • 25/02/2015 Aardbeving bij Appingedam

  Woensdagmorgen 25 februari 2015 heeft om 11.03 uur een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.3 op de schaal van Richter met een epicentrum nabij Appingedam in de gemeente Appingedam. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

 • 18/02/2015 Reactie NAM op rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid

  Huizinge was keerpunt in omgang met aardbevingsproblematiek

 • 09/02/2015 Reactie NAM op pakket extra maatregelen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid

  Vandaag heeft het kabinet extra maatregelen bekend gemaakt die de veiligheid en leefbaarheid in het aardbevingsgebied in Noordoost-Groningen moeten verbeteren. NAM heeft kennisgenomen van de brief van de Minister aan de Tweede Kamer van 9 februari, waarin de Minister aankondigt de productie tot 1 juli 2015 te beperken tot 16,5 miljard m3.

 • 09/02/2015 De Kroonborg koerst naar kleine gasvelden op zee

  NAM introduceert nieuwe manier van werken op zee

 • 29/01/2015 Op bezoek bij je buren

  Of er nu een laagje sneeuw neerdaalt op NAM’s boortoren de T700 of er komen buren een kijkje nemen, de boortoren doet zijn werk en boort verder aan de zevende put op locatie Coevorden-10. De boorbeitel baant zich een weg door de gesteente lagen, op zoek naar het aardgasreservoir dat op een diepte van circa 2800 meter diep in de ondergrond zit. Op dinsdag 27 januari bracht een groep omwonenden een bezoek aan de locatie.

 • 19/01/2015 NAM-directeur Schotman hecht belang aan nog grotere betrokkenheid met de samenleving

  In zijn eerste nieuwjaarstoespraak gehouden in het Drents Museum benadrukte NAM-directeur Gerald Schotman het belang van een nog betere dialoog met de samenleving. “Een sterke betrokkenheid bij de samenleving waarin wij ons werk doen is cruciaal voor het verkrijgen van draagvlak. Of het nu gaat om het contact met omwonenden van onze locaties, de inwoners van het aardbevingsgebied of de bestuurders van de gemeenten en provincies waarin wij actief zijn. Iedereen die bij NAM of voor NAM werkt is zich bewust van het belang om de omgeving te betrekken bij de activiteiten”.

 • 16/01/2015 Werkzaamheden NAM-locatie Botjesweg Noordbroek

  Werkzaamheden NAM-locatie Zuiderveen Botjesweg Noordbroek

 • 11/01/2015 Toelichting op verklaring NAM

  We hebben de zorg en kritiek gelezen in reactie op onze verklaring van 9 januari waarom wij nu niet kunnen reageren op berichtgeving over de in de media verschenen eerste versie van een concept OVV-rapport. Onder meer de passage dat partijen die informatie verstrekken uit het rapport strafrechtelijk vervolgd kunnen worden heeft tot ophef geleid. Wij willen met die passage aangeven waarom wij als NAM nu niets inhoudelijks over het rapport kunnen zeggen. Wij wachten het definitieve rapport af en vervolgens zullen wij als NAM vanzelfsprekend wel inhoudelijk reageren.

 • 09/01/2015 Concept rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid

  Vrijdag 9 januari 2015 publiceerden diverse media over een conceptversie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen.

 • 06/01/2015 Productiecijfers NAM 2014

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) produceerde in 2014 in totaal ruim 55 miljard kubieke meter aardgas, waarvan 42,4 miljard kubieke meter uit het Groningen-gasveld. Daarnaast droegen de kleinere gasvelden 12,6 miljard kubieke meter bij aan de totale productie. De afname van de totale productie in 2014 heeft twee oorzaken: enerzijds door het productieplafond voor het Groningen-gasveld en anderzijds door de teruglopende productie uit de overige (kleine) velden.

 • 06/01/2015 Aardbeving bij Wirdum

  Dinsdagochtend 6 januari om 07.55 uur heeft een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.7 op de schaal van Richter met een epicentrum nabij Wirdum in de gemeente Loppersum. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

 • 05/01/2015 Fakkelen tijdens werkzaamheden ondergrondse gasopslag Norg

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voert onderhoudswerkzaamheden uit aan een gasput op de locatie van de ondergrondse gasopslag Norg. Deze put is begin 2014 geboord en zal worden ingezet voor de opslag en productie van aardgas. Bij het opstarten van deze put komt een eerste hoeveelheid gas vrij dat niet kan worden gebruikt. Dit gas verbranden wij met vier tijdelijke fakkels.

 • 05/01/2015 Nam voert werkzaamheden uit op Ameland

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint al ruim dertig jaar gas onder de Noordzee, de Waddenzee en op en nabij Ameland. Voor de Noordzeekust bevinden zich twee productieplatforms en aan de oostkant van Ameland ligt de landlocatie. De komende wintermaanden voert NAM op de landlocatie groot onderhoud uit om de gasproductie op peil te houden. Dit brengt transport van materiaal en een mobiele boorinstallatie van en naar de locatie met zich mee. Deze installatie wordt niet gebruikt voor het boren van nieuweputten, maar voor het vervangen van productiepijpen in twee bestaande gaswinputten om zo de gasproductie te verbeteren.