Jump menu

Main content |  back to top

Nieuwsbericht

Innovatief NAM-schip Kroonborg genomineerd voor prestigieuze prijs

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) nomineerde de ‘Kroonborg’, het innovatieve onderhoudsschip van de NAM, voor de KNVTS award ‘Schip van het Jaar’. Deze prestigieuze prijs kent de vereniging toe aan een schip dat is ontworpen en gebouwd in Nederland en zich onderscheidt op het gebied van innovatie, design, economie, duurzaamheid en veiligheid. Op 2 november maakt de KNVTS in Rotterdam bekend welk schip de prijs wint.

In februari dit jaar werd de Kroonborg gedoopt in Delfzijl, waar het werd gebouwd door Koninklijke Niestern Sander. Reder Koninklijke Wagenborg uit diezelfde plaats ondersteunt NAM de komende tien jaar met de offshore operaties voor gaswinning. De bouw en de inzet van de Kroonborg is een economische impuls voor Noord-Nederland en een bewijs van het innovatieve karakter van de maritieme sector in deze regio.

De NAM gebruikt het schip voor het onderhoud aan de onbemande platforms en aardgasproductieputten in de Zuidelijke Noordzee. De Kroonborg is door de combinatie van functies en nieuwe technieken uniek in haar soort. Het schip is ontwikkeld na een specifieke vraag van de NAM.

De Kroonborg is met een lengte van bijna 80 meter een werkplaats, magazijn, hotel en transportmiddel. Het biedt plaats aan 60 personen, waaronder twintig technici. Het personeel werkt gedurende twee weken aaneengesloten aan meerdere platforms. Technici gaan lopend naar het werk via een stabiele loopbrug, aangesloten op een geavanceerd systeem dat golfbewegingen van wel 2,5 meter compenseert. Een kraan verlaadt materieel met vergelijkbare techniek.

In Nederland zijn circa 175 kleine gasvelden op land en zee. Deze velden zijn belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening. Ruim een kwart van het Nederlandse aardgas komt uit deze velden. Door innovatie en kostenreductie kan de NAM kleine velden ontwikkelen en de levensduur van de velden verlengen.