Jump menu

Main content |  back to top

Nieuwsbericht

Een kijkje achter de schermen bij NAM in het Westen

Afgelopen vrijdagmiddag 27 november hebben 25 bestuurders uit Noord- en Zuid-Holland een bijzonder kijkje achter de schermen bij NAM gekregen.

Bijzonder, omdat ze die middag te gast waren bij het technologiecentrum van Shell in Rijswijk, waar op dit moment onderzoek wordt gedaan naar de effecten van gaswinning. De middag was bedoeld voor alle relaties van de gemeenten waar NAM actief is, bestuurders van de provincies Noord- en Zuid-Holland en de betreffende water- en hoogheemraadschappen. 

Goede gesprekken tijdens de informatiemarkt

Goede gesprekken tijdens de informatiemarkt

De insteek van de middag was niet alleen te vertellen wat wij doen, maar vooral te laten laten zien hoe we het doen, en hier met elkaar over in gesprek te gaan. Alle onderdelen van het winningstraject passeerden de revue, van het zoeken naar gas, het boren naar 3 kilometer diepte, tot veiligheid van omwonenden en effecten van gaswinning als bodemdaling en aardbevingen. 

Met 3D-bril de ondergrond van Nederland bekijken.

Met 3D-bril de ondergrond van Nederland bekijken.

Hoogtepunt van de middag was het bezoek aan de 3D-bioscoop, waar een van de geologen een toelichting gaf over de ondergrond van Nederland en liet zien hoe wij zoeken naar olie en gas, met behulp van 3D seismiek. 

In het Westen (Noord- en Zuid-Holland) van Nederland, wordt uit circa 25 kleine gasvelden en een olieveld (Rotterdam) geproduceerd. In Noord-Holland liggen onze locaties in de gemeente Beemster en in Zuid-Holland liggen onze locaties verspreid, van de gemeente Westland tot Oud-Beijerland. Het gaat om gasvelden die honderden tot duizenden malen kleiner zijn dan het Groningen-gasveld. Deze kleine velden zijn belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening, gezamenlijk zorgen alle kleine velden in Nederland, circa 175 stuks, voor 30% van de Nederlandse energievoorziening.