Jump menu

Main content |  back to top

Nieuwsbericht

De Ameland Express al honderd keer uitgevaren

De ‘Vigilant’, de speciale boot voor het transport naar de twee NAM-platforms ten noorden van Ameland, is deze week voor de honderdste keer uitgevaren. Begin 2016 namen NAM en het Amelandse bedrijf Veltman Marine Service de boot in gebruik.
NAM/Shell, aanlegsteiger AME-2, Vigilant

NAM-medewerkers gaan niet langer per helikopter naar de platforms, maar reizen tegenwoordig veel efficiënter met de Vigilant. De inzet van de boot betekent milieuwinst, omdat de CO2-uitstoot van helikopters achterwege blijft. Ook wordt de boot ingezet voor werkzaamheden aan de platforms.

Effectief transport

“Deze nieuwe manier van transport blijkt zeer effectief”, stelt Richard Veltman van Veltman Marine Service. “Het afgelopen half jaar brachten we bijna alle medewerkers per boot naar het werk. Bovendien kunnen we onderdelen die met spoed nodig zijn, bijvoorbeeld voor een kraan, à la minute afleveren. In april leverden we veilig veel materiaal af voor het doorspoelen van de putten op het onbemande platform.”

Nieuwe boot

Veltman bouwt inmiddels een nieuw schip, ter ondersteuning van NAM bij de offshore gaswinning bij Ameland. Deze boot krijgt een groter vaarbereik en meer laadcapaciteit. De nieuwe boot kiest naar verwachting in augustus het ruime sop. Eerder verscheen een uitgebreide reportage over de Vigilant in de Telegraaf: ‘Lang leve de Amelandexpres