Jump menu

Main content |  back to top

Persberichten

Vervolg aan voorlichting dode hoek vrachtwagens op scholen

De NAM bezoekt samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) opnieuw de basisscholen in Schoonebeek en omgeving. Van 2 tot en met 6 november worden de kinderen van groep 3 en 4 geïnformeerd over de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens. De NAM startte dit initiatief vorig jaar november vanwege de toename van het vrachtverkeer in verband met de herontwikkeling van het olieveld in Schoonebeek.

In Schoonebeek wordt gewerkt aan het aanleggen van de boorlocaties en het leidingtracé. De hiervoor benodigde materialen zullen extra transportbewegingen met zich meebrengen. De NAM en SRT, het consortium van aannemers die de werkzaamheden uitvoert in Schoonebeek, willen de schoolgaande kinderen in Schoonebeek en omgeving informeren over de mogelijke risico’s van transport van grote voertuigen. Vanwege haar expertise is Veilig Verkeer Nederland gevraagd de gastlessen aan de kinderen te ondersteunen.

Dode hoek

De kinderen hebben samen met een promotieteam van VVN een film over de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens bekeken. Tijdens de gastlessen  op school kunnen de kinderen hun kennis in de praktijk toetsen. In een vrachtwagen op het schoolplein kunnen zij zelf waarnemen waar de dode hoek zich bevindt en waar zijzelf wel of niet zichtbaar zijn voor de chauffeur. Met behulp van verkeersouders worden ‘gevaarlijke situaties’ inzichtelijk gemaakt.
De kinderen mogen een korte route in de buurt van de school meerijden in de vrachtwagen en zien zo de mogelijke gevaren in hun eigen omgeving. Na de gastlessen weten de kinderen hoe zijzelf een bijdrage kunnen leveren aan veiligheid in het verkeer. Vanwege de wintertijd is het extra belangrijk dat je gezien wordt. Daarom krijgen de kinderen een reflecterende sleutelhanger die ze aan hun jas, fiets of tas kunnen bevestigen.

Ook vrachtwagenchauffeurs die voor de NAM en SRT rijden ontvingen de voorlichtingsfilm en  bijbehorende informatiehandleiding. Zowel de kinderen als de chauffeurs zijn dan op de hoogte van de vuistregels: concrete afspraken die je samen in de praktijk kunt toepassen!