Jump menu

Main content |  back to top

Persberichten

Koningin bij viering '50 jaar Groningen-gasveld'

Hare Majesteit Koningin Beatrix bezoekt dinsdagmiddag 16 juni op uitnodiging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij enkele onderdelen van het feestelijk programma '50 jaar Groningen-gasveld'. Hare Majesteit bezoekt twee exposities ('Gas in Glas' en 'Nederland aardgasland - 50 jaar jong') over aardgas op Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren. Ze onthult een kunstwerk in de middenberm van de snelweg A7 bij Kolham en is in Groningen aanwezig bij een internationaal symposium over de betekenis van het gasveld. De hele zomer worden in de provincie Groningen activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de viering van '50 jaar Groningen-gasveld'.

De Koningin zal ook een informele ontmoeting hebben met enkele betrokkenen bij de ontwikkeling van het gasveld, zoals bijvoorbeeld oud-medewerkers, bewoners of bestuurders.

Het kunstwerk van kunstenaar Marc Ruygrok dat de Koningin onthult, is een gezamenlijk geschenk van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (een joint venture van Shell en ExxonMobil), gasinfrastructuurbedrijf Gasunie en handelsonderneming GasTerra aan de gemeente Slochteren. Het komt nagenoeg op de plek van de boring Slochteren 1, die op 22 juli 1959 de eerste gasvondst aantoonde.

De Koningin zal tijdens het openingsprogramma van het symposium uit handen van NAM-directeur de heer Venhuizen het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het jubileumboek dat door medewerkers van het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur is geschreven. Het tweedaagse internationale symposium over de betekenis van het gasveld voor de Nederlandse en Europese gasvoorziening vindt plaats in het congrescentrum Martiniplaza in Groningen.