Jump menu

Main content |  back to top

Nieuwsbericht

Bouw luchtscheidingsinstallatie van start

In januari 2013 is Air Products begonnen met de bouw van de luchtscheidingsinstallatie bij de NAM-locatie De Wijk 20. De palen zijn geslagen, de fundering gelegd. NAM verwacht dat de installatie in juli 2013 klaar zal zijn. NAM is de eerste aardgasmaatschappij die stikstof gaat gebruiken om aardgas te winnen.

De luchtscheidingsinstallatie scheidt stikstof van zuurstof. De stikstof wordt geïnjecteerd in de bodem, verspreidt zich door het gesteente en duwt het aardgas uit de poriën van het zandsteen naar een gaswinningsinstallatie. Met die stikstof verwacht NAM 10 procent extra gas uit het De Wijk-veld te kunnen winnen. Dat betekent dat NAM op deze locatie zo’n vijftien jaar langer kan produceren. 

Uniek in de wereld

In de olie-industrie wordt wel vaker gebruik gemaakt van stikstof om meer olie te kunnen produceren. Dit proces wordt ‘Enhanced Gas Recovery’ genoemd. In de aardgasindustrie is deze toepassing nieuw. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Daarom is de interesse voor dit project heel groot. NAM is in 2006 begonnen met de voorbereidingen. Nu, zes jaar later, is de tekentafel ingeruild voor het echte constructiewerk. 

Overleg met omwonenden

NAM heeft tijdens de voorbereidingen regelmatig overlegd met lokale overheden en de omwonenden. Daardoor konden we rekening houden met specifieke wensen. Zo hebben we een nieuwe aanvoerweg aangelegd over de dijk langs de Hoogeveense Vaart. Daardoor rijdt het vrachtverkeer niet door de door de dorpen. Ook hadden de bewoners een stem in de kleuren van de installatie en de inrichting van het terrein om de locatie. Ten slotte wil NAM iets terug doen voor de dorpen. De dorpshuizen in Koekange en Koekangerveld krijgen zonnepanelen en Echten krijgt een activiteitenpad in het bos.