Jump menu

Main content |  back to top

Normaal gesproken komt aardgas, door de natuurlijke druk in het gasveld, vanzelf naar boven tijdens de winning. Maar hoe meer aardgas er uit het veld wordt gehaald, hoe lager de druk wordt. Dit betekent dat het aardgas steeds moeilijker naar boven stroomt. Op een gegeven moment kunnen we bijna geen aardgas meer produceren. Dan spreken we van een leeg veld. Vaak zit er dan echter nog ongeveer 10 procent aardgas in het veld. Om ook dit te kunnen winnen, gaat NAM stikstofinjectie toepassen.

Stikstofinjectie

Natural gas thumbnail

Stikstof is een natuurlijk gas, dat geen schadelijke gevolgen heeft voor mensen of milieu. Stikstof zit in de lucht; 78 procent van de lucht die we inademen bestaat uit stikstof.

Om stikstofinjectie in het gasveld De Wijk te kunnen toepassen heeft AirProducts in samenwerking met NAM een luchtscheidingsinstallatie gebouwd naast de bestaande NAM-locatie aan de Oshaarseweg te Koekange. In deze installatie wordt de stikstof van de zuurstof gescheiden en gecomprimeerd tot de gewenste transport- en injectiedruk. Het hoogste punt van de installatie is ongeveer 20 meter.

De stikstof gaat daarna door een aparte leiding naar bestaande en nieuwe putten en wordt in de zandsteenlaag  van het gasveld gepompt. In het De Wijk-veld bevindt deze gesteente laag zich tussen de 500 en 1.200 meter diepte. De stikstof verspreidt zich vervolgens door het gesteente en duwt het gas als het ware uit de poriĆ«n van het zandsteen, naar een gaswinningsinstallatie.

Niet schadelijk

Natural gas thumbnail

Omdat stikstof een natuurlijk gas is, is het niet schadelijk voor het milieu. Soms mengt de stikstof zich een beetje met het gas dat geproduceerd wordt. Maar ook dat is geen probleem: normaal gesproken voegt gasinfrastructuurbedrijf Gasunie stikstof toe aan gas om het gebruiksklaar te maken. Dat is bij het gas uit het De Wijk-veld straks dus niet of nauwelijks meer nodig.