Jump menu

Main content |  back to top

Nieuwsbericht

Boortoren NAM in aantocht

Eind deze week arriveren de eerste vrachtwagens op de NAM-locatie aan de Havermeerweg in Noordbeemster
Nederland. Engwierum & Ee, 28-11-2012, Nam Lokaties in Engwierum en Ee Foto: Jiri Buller,Nederland. Engwierum & Ee, 28-11-2012, Nam Lokaties in Engwierum en Ee Foto: Jiri Buller,Nederland. Engwierum & Ee, 28-11-2012, Nam Lokaties in

Eind maart 2015 kondigde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de  boring van twee extra putten in Noordbeemster al aan. Nu is het zo ver. De boortoren is in aantocht voor het boren van de eerste put. Eind deze week wordt de boortoren op de NAM-locatie in Dalen, Drenthe, afgebroken en in vrachtwagens vervoerd naar de NAM-locatie aan de Havermeerweg in Noordbeemster voor de boring op deze locatie.

In totaal wordt de boortoren in circa 80 vrachtwagens vervoerd naar de locatie. Naar verwachting arriveren daar eind deze week de eerste vrachtwagens. Ter plaatse wordt de boortoren – als een soort bouwpakket – weer in elkaar gezet. Dit duurt ongeveer een week. Vervolgens gaat de boring van start. Dit betekent concreet dat de beitel op z’n vroegst midden volgende week de grond in gaat.

Er wordt tot ongeveer 2,5 kilometer diepte geboord. Daar ligt het Middelie-gasveld, gelegen onder de gemeentes Beemster (Noordbeemster) en Zeevang. Het is een klein gasveld wat oorspronkelijk 11 miljard m3 gas bevatte en behoort tot een van de 175 kleine velden in Nederland. Deze gasvelden zijn belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening.

Ze verzorgen gezamenlijk zo’n 30% van de energie in ons land. Sinds 1975 is al eenderde  uit het Middelie-gasveld geproduceerd en met de twee nieuwe putten wordt naar verwachting nog eens circa 2-3 miljard m3 geproduceerd. Ter vergelijking: het Groningen-gasveld bevatte oorspronkelijk 2800 miljard m3 gas en is honderden malen groter dan dit kleine veld.

De boring duurt circa 2 maanden, dit is inclusief op- en afbouw. Als er voldoende aardgas wordt aangetroffen wordt tot winning overgegaan. Hiervoor wordt een compacte winningsinstallatie, ter grootte van een fietsenschuur op de bestaande locatie  geplaatst. De locatie zelf wijzigt niet van grootte. Deze is en blijft zo groot als anderhalf voetbalveld. De tweede boring is afhankelijk van het succes van de eerste boring en vindt pas later, in het tweede kwartaal van 2016, plaats.

Begin april zijn omwonenden en belangstellenden geïnformeerd over de plannen van NAM tijdens een informatiebijeenkomst in eetcafé De Drie Hamers in Beets. Zo’n 80 geïnteresseerden bezochten de bijeenkomst. Wilt u meer weten over de boring? Bezoek www.nam.nl/noordbeemster of blijf op de hoogte via de Facebook-pagina NAM in Noordbeemster.