Jump menu

Main content |  back to top

Hoe meer aardgas uit een veld is gehaald, hoe lager de druk in het veld wordt. Daardoor komt het gas steeds moeilijker naar boven. Op een gegeven moment kan NAM het niet meer rendabel winnen. Terwijl er dan nog vaak zo’n 10 procent gas in het veld zit. Om ook dit eruit te kunnen halen, ontwikkelden we een nieuwe techniek: stikstofinjectie.

Stikstof is een natuurlijk gas. Het zit in de lucht; 78 procent van de lucht die we inademen bestaat uit stikstof. Voor stikstofinjectie hebben we een luchtscheidingsinstallatie nodig. Deze installatie, die de grootte van een zeecontainer heeft, scheidt de stikstof van de zuurstof en comprimeert de stikstof naar de gewenste transport- en injectiedruk. De stikstof gaat daarna via een nieuwe leiding naar bestaande en nieuwe putten, en wordt zo het gasveld in gepompt. De stikstof verspreidt zich vervolgens door het gesteente en duwt het gas als het ware uit de poriën van het zandsteen, naar een gaswinningsinstallatie.

Aardgas+ De Wijk

NAM gaat stikstofinjectie voor het eerst toepassen in het De Wijk-gasveld in Drenthe. Dit project noemen we Aardgas+ De Wijk. In 2012 zijn we gestart met de voorbereidingen: we hebben nieuwe putten geboord, extra leidingen aangelegd en een luchtscheidingsinstallatie geplaatst. Afhankelijk van het verloop van het vergunningentraject kunnen we halverwege 2013 het extra aardgas winnen. Het veld kan dan nog 10 tot 15 jaar mee. De verwachting is dat we er in totaal nog 2 miljard m3 gas uit kunnen halen; genoeg om alle Drentse huishoudens 6 jaar van energie te voorzien.

 

Niet schadelijk

Omdat stikstof een natuurlijk gas is, is het niet schadelijk voor het milieu. Soms mengt de stikstof zich een beetje met het gas. Maar ook dat is geen probleem: normaal gesproken voegt Gasunie bovengronds stikstof toe aan gas om het gebruiksklaar te maken. Dat is bij het gas uit het De Wijk-veld straks dus nauwelijks tot niet meer nodig.