
Bodemdaling Noord-NL
Bodemdaling in de omgeving van Groningen wordt op verschillende manieren gemeten: door landmetingen, satellietmetingen van InSAR en GPS monitoring stations. Op deze pagina vindt u resultaten van deze metingen.

Toelichting
Bodemdaling kan veroorzaakt worden door natuurlijke processen, zoals het inklinken van klei- en veenlagen. Maar ook door menselijk handelen, bijvoorbeeld door inpoldering of door het winnen van zout of aardgas. Gaswinning uit het Groningen-gasveld veroorzaakt bodemdaling. Bodemdaling is een gevolg van compactie van de steenlaag waar gas in zit. Compactie kan aardbevingen veroorzaken. Op deze pagina vindt u resultaten van metingen van bodemdaling. Hiervoor worden diverse technieken gebruikt, waaronder: GPS monitoring stations die posities zeer nauwkeurig bepalen, waterpassingen om de hoogte van peilmerken in gebouwen en constructies te bepalen en InSAR satellieten die met radar signalen vaste reflectiepunten meten zoals daken van gebouwen en dijken. Onderstaande figuren tonen de bodemdaling die sinds de eerste meting van een meetreeks is opgetreden.
Meer over Feiten en cijfers
Gas- en oliewinning
Gegevens over de metingen van de gaswinning
Gasdruk
Gegevens over de metingen van de gasdruk
Aardbevingen (Gr.)
Gegevens over de metingen van de aardbevingen
Wellicht ook interessant
Pers
Neem contact met ons op voor een interview of een gesprek met een van onze woordvoerders.
NAM Zakelijk
NAM biedt regelingen voor een leefbare regio en versterking van economisch perspectief. Hierdoor ontstaan werkgelegenheid en kansen voor het bedrijfsleven
Mediatheek en downloads
In de mediatheek vindt u formulieren, foto’s, video’s en andere belangrijke bestanden met betrekking tot gaswinning en aardbevingen.