
Werken op zee
Het vervoer van medewerkers en materieel naar platforms gebeurt vaak met helikopters. Maar de NAM zet nu meer schepen in. Dat is veel efficiënter en levert ook veel milieuwinst op. De Kroonborg en de Vigilant zijn in de afgelopen jaren door de NAM in de vaart genomen.
Kroonborg
De NAM heeft in 2015 het onderhoudsschip de Kroonborg in de vaart genomen. Hierdoor is een nieuwe manier van werken op zee geïntroduceerd. De Kroonborg is een werkplaats, magazijn, hotel en transportmiddel tegelijk. Het schip heeft een lengte van bijna 80 meter. Het biedt plaats aan 60 medewerkers, onder wie 40 technici. Zij gaan lopend naar het werk via een stabiele loopbrug. De brug is aangesloten op een geavanceerd systeem dat golfbewegingen tot 3,5 meter compenseert.
Onderhoud en reparaties
Vanaf de Kroonborg wordt onderhoud aan putten en platforms uitgevoerd. Ook is het inzetbaar om zonnepanelen en windmolens op de platforms te vervangen. En om specialistische werkzaamheden aan radioapparatuur en weerstations uit te voeren. De Kroonborg is het eerste offshore-schip ter wereld dat GTL-brandstof gebruikt. GTL is een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas. Dit leidt tot minder uitstoot van CO2 dan conventionele scheepsbrandstoffen.
Minder reistijd, minder vertragingen
De Kroonborg vervangt de helikopter die vroeger dagelijks medewerkers naar de platforms bracht. Het gebruik van helikopters had allerlei nadelen. Het kostte 4 uur reistijd per medewerker per dag. Bij slecht weer (mist, wind of vorst) waren bovendien vertragingen gebruikelijk.
Vigilant
Op het moederplatform AWG bij Ameland zijn elke dag zo’n 20 medewerkers aan het werk. Zij zijn daar verantwoordelijk voor de gasproductie en -behandeling. Ook onderhouden ze het ernaast gelegen onbemande platform. Voorheen werden ze met de helikopter vanuit Den Helder afgezet. Maar ook zij gaan nu per schip naar het platform: met de Vigilant. Dit nieuwe schip werd speciaal ontwikkeld door het Amelandse bedrijf Veltman Marine Services. De inzet van de Vigilant is aanzienlijk efficiënter. Het levert ook milieuwinst op doordat veel minder CO2 wordt uitgestoten.
Meer over Techniek en innovatie
Decomplexen
Grote bemande productieplatforms beschikken over allerlei voorzieningen voor gasbehandeling. De NAM bouwt deze platforms steeds vaker om tot eenvoudige platforms, zonder al deze installaties.
Veelgestelde vragen over waterinjectie
Op deze pagina staan veelgestelde vragen over waterinjectie.
Wirelining
Soms past de NAM wirelining toe. Dit is een bijzondere techniek om werkzaamheden op grote diepte uit te voeren in olie- en gasvelden.
Wellicht ook interessant
Aardgasproductie op zee
Circa 28 % van het Nederlandse aardgas wordt op zee gewonnen, uit ongeveer 150 velden. De NAM is de derde gasproducent op zee.
Milieu
De NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.