Innovaties en kostenbesparingen

De NAM werkt voortdurend aan innovaties en kostenbesparingen. Daardoor kunnen we ook uit steeds kleinere gasvelden op zee aardgas produceren. Zo moderniseren we onze productieplatforms en introduceren we een nieuwe manier van werken op zee. Hierbij passen we voortdurend nieuwe technieken toe. Door deze combinatie van factoren kunnen we het aardgas economisch rendabel blijven produceren. Tegelijkertijd brengen we de impact op de omgeving steeds verder terug.

Aansluiting op windparken

De NAM wil de platforms op zee nog efficiënter en milieuvriendelijker maken. Op dit moment gebruiken onze platforms energie die op het platform zelf wordt opgewekt met aardgas. Een volgende stap is het elektrificeren van de installaties voor gasbehandeling en van de compressoren. Deze installaties kunnen vervolgens op windparken op zee worden aangesloten.

De NAM ziet kansen om bijvoorbeeld het K14-platform in de toekomst aan te sluiten op de nabijgelegen windparken. Dit K14-platform vervult een hub-functie met gasbehandelingsinstallaties en compressoren voor de omliggende platforms. Op K14 wordt het aardgas van 12 platforms samengevoegd. Vervolgens wordt het via een pijpleiding doorgestuurd naar Den Helder. Door het K14-platform van elektromotoren te voorzien, kunnen we jaarlijks 75 miljoen m3 aardgas en 130.000 ton CO2 besparen.

Decomplexen

Grote bemande productieplatforms beschikken over allerlei voorzieningen voor gasbehandeling. De NAM bouwt deze platforms steeds vaker om tot eenvoudige platforms, zonder al deze installaties.

Werken op zee

De NAM zet steeds vaker schepen in voor het vervoer van medewerkers en materieel naar platforms. Veel efficiënter, veel milieuwinst.

Wellicht ook interessant

Aardgas

Aardgas is een van de belangrijkste energiebronnen van ons land. De meeste huishoudens en bedrijven in Nederland gebruiken aardgas.

Aardgas uit kleine velden

Naast het grote Groningen-gasveld zijn er nog 175 kleine gasvelden in Nederland waarvoor de NAM een vergunning heeft.

Locaties en activiteiten

De NAM is overal actief, zowel op land als op zee. Deze interactieve kaart toont waar wij aan het werk zijn.