Laagcalorisch en hoogcalorisch

Het laagcalorisch aardgas uit de ondergrondse gasopslag bij Norg is bestemd voor Nederlandse huishoudens. Het hoogcalorisch gas uit de ondergrondse gasopslag bij Grijpskerk is bestemd voor de industrie. Voor ondergrondse gasopslag wordt ook de afkorting UGS gebruikt: underground gas storage.

Milieu

Het ondergronds opslaan van aardgas door NAM gebeurt zo milieuvriendelijk mogelijk. Zo worden de vrijgekomen restgassen waar mogelijk hergebruikt als stookgas bij het gasdroogproces.

Omgeving

NAM wil zo min mogelijk hinder van zicht, geluid en licht veroorzaken voor de omwonenden. Rondom UGS Grijpskerk is een compleet park met fiets- en wandelpaden aangelegd. Ook op het terrein van UGS Norg is een park in het landschap ingepast. Inclusief een speciaal wildpad waarop dieren zich ongestoord kunnen verplaatsen.

Meer over Ondergrondse gasopslag

Opslaan en winnen

Voor ondergrondse gasopslag gebruikt NAM lege gasvelden. In de zomer wordt gas geïnjecteerd, bij een grote vraag wordt dit gas weer gewonnen.

Gasopslag locaties

Bij Norg wordt laagcalorisch aardgas geïnjecteerd en geproduceerd. Bij Grijpskerk gaat het om hoogcalorisch aardgas. Beide locaties zijn in 1997 geopend.

Wellicht ook interessant

Milieu

NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.

Techniek en innovatie

NAM ontwikkelt nieuwe technieken: energiezuiniger en milieuvriendelijker. Daardoor kunnen we steeds meer gas uit bestaande velden en gas uit kleinere velden winnen.