
Meten en monitoren Waddengebied
NAM voert voortdurend metingen uit om te controleren of de gaswinning onder het Waddengebied verloopt zoals verwacht. Hiervoor stellen we een winningsplan, een meetplan en een monitoringsplan op. Deze plannen zijn wettelijk verplicht. Het meten en monitoren is noodzakelijk om de voorspellingen over de bodemdaling te controleren.
Voordat NAM start met gaswinning, worden er nulmetingen uitgevoerd. Dan weten we precies wat de uitgangssituatie van de natuur was. Vervolgens voeren externe bureaus het hele jaar door controles uit. Onder meer naar de bodemdaling, de waterhuishouding, de mate van opslibbing en de stand van de planten en dieren. Dit gebeurt met verschillende meettechnieken. Bijvoorbeeld gps-waarnemingen, waterpassingen, laserhoogtemetingen, sedimentsamenstelling, vegetatieopnamen en vogeltellingen. Bekijk alle onderzoeksrapportages van de Wadden.
Informeren betrokken partijen
Elk jaar houdt de NAM een bijeenkomst voor alle betrokken partijen bij het meten, monitoren, adviseren en beoordelen. Dit zijn de zogenaamde Zeegse-bijeenkomsten. Onderzoekers presenteren dan de resultaten van hun onderzoek en van de monitoring. Zij gaan daar met de andere betrokken partijen en belanghebbenden over in discussie en gesprek.Ā
Bijeenkomst gaswinning Waddenzee
Meer over Wadden
Gaswinning onder de Waddenzee
De NAM wint gas sinds de jaren ā80 uit het waddengebied. Alle waddengasvelden samen bevatten toen 200 miljard m3 gas.
Onafhankelijke controle
NAM laat het effect van de gaswinning op de bodemdaling en de natuurwaarden nauwkeurig controleren.
Onderzoeksrapportages Wadden
Alle onderzoeksrapportages over de gaswinning onder de Waddenzee.
Wellicht ook interessant
Aardgas uit kleine velden
Naast het grote Groningen-gasveld zijn er nog 175 kleine gasvelden in Nederland waarvoor NAM een vergunning heeft.
Milieu
NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.
Het winnen van aardgas
Aardgas is een van de belangrijkste energiebronnen van ons land. De meeste huishoudens en bedrijven in Nederland gebruiken aardgas.