Arjen Valk, bestuurslid van 't Binhoes, het dorpshuis in Garsthuizen, kreeg de schrik van zijn leven toen er eind mei brand was in het dorpshuis. De brand veroorzaakte veel rook- en waterschade en het dak van het dorpshuis lag er helemaal af.

Met steun uit de regio

Het dorpshuis is relatief snel hersteld dankzij de bijdrage van verschillende bedrijven uit de hechte gemeenschap. "We kregen hulp van de gipsfabriek uit Farmsum, vertelt Arjen die tijdens de herstelwerkzaamheden de bouwbegeleiding op zich nam. "Omdat we net bevingschade bij NAM hadden gemeld, waren we al in contact met een aannemer. NAM zorgde daarnaast voor isolatiemateriaal en de plaatsing daarvan." Dit zal het dorpshuis in de toekomst een verlaging van de energiekosten opleveren, waardoor de exploitatie van het Binhoes makkelijker zal worden.

Eind september, vier maanden na de brand, heropende het dorpshuis haar deuren. "Onze actieve vrijwilligers kunnen nu weer elke zaterdagmiddag een snackmiddag organiseren. Daar komen dorpsbewoners van één tot zeventig jaar op af, elke zaterdag zijn er zeker wel zo'n veertig bewoners aanwezig. Dat is niet alleen gezellig, maar ook heel belangrijk voor een klein dorp als Garsthuizen."