Louwe Huizenga was een slagersknecht uit het Groningse Wehe. Hij won aan het begin van de vorige eeuw zo ongeveer alle hardloopwedstrijden die er te winnen waren. In Loppersum verbeterde hij in 1917 het wereldrecord op de 1500 meter. Toch kent bijna niemand hem, hij verdween in de mist van de tijd. Daarom besloten een paar inwoners van Loppersum zijn bijzondere sportieve prestaties van weleer te eren en te verbinden aan een nieuw evenement: de Huizenga Marathon Loppersum. Dit sportfestijn dichtte het gat dat was gevallen toen bekend werd dat de Lopster Torenloop niet meer georganiseerd zou worden.

Donatie van NAM voor startkosten

De organisatie van zo’n evenement kost veel tijd en inzet. Daarnaast zijn de opstartkosten hoog. Daarom namen de organisatoren, onder wie Ernst Buiter, contact op met NAM. “NAM was direct enthousiast,” vertelt Buiter. “Zo’n evenement is goed voor het dorp en voor de saamhorigheid. Er zijn veel vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden.

Zeker toen bleek dat er diverse toplopers en een enkele buitenlandse loper aan de marathon zouden meedoen.” Het parcours was een rondje van 2,5 kilometer door het dorp. De marathonlopers liepen dit rondje dus 17 keer. “Dat lijkt bizar, maar veel lopers vinden dat toch wel prettig,” vertelt Ernst Buiter. “Dan kunnen ze hun snelheid goed afmeten. En voor de toeschouwers is het heel aantrekkelijk.”

Boek en toneelstuk over Huizenga

Maar er gebeurde meer dan hardlopen. Want over Louwe Huizenga verscheen een boek van Job van Schaik: Hardloper Huizenga – Het verhaal van een vergeten wonderatleet. Voorafgaand aan de marathon werd Job van Schaik geïnterviewd door de voorzitter van de organisatie, Albert Hazenberg. Ook wijdde Toneelgroep Waark een toneelstuk aan Huizenga: Haardloper Huzengoa. Dit stuk werd op 10 april opgevoerd. Ook hiervoor werd een beroep op NAM gedaan, en niet te vergeefs.

Tijdens het sportfestijn liep Erik Bulthuis, die de rol van Huizinga speelt in het toneelstuk, in het originele tenue van Huizenga een stukje met de jeugdloop mee. Zo kwam de legendarische hardloper weer een beetje tot leven.