Minister Henk Kamp van Economische Zaken, Burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum en NAM-directeur Bart van de Leemput gaven op maandag 28 januari in sporthal De Boshal in Loppersum een toelichting over nieuwe inzichten rondom aardbevingen als gevolg van gaswinning uit het Groningen-gasveld. Inwoners konden die avond vragen stellen en werden geïnformeerd over de nieuwe situatie en de genomen maatregelen.

In de sporthal waren naast de vele volwassenen twee zeer geïnteresseerde kinderen aanwezig: Evert en Elisa van basisschool CBS de Roemte uit Loppersum. Zij maakten gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen. Hun vragen waren voornamelijk voor de NAM-directeur. Ze waren erg benieuwd hoe gas in de ondergrond zit en hoe dit naar boven komt. Maar ook wilden ze wel eens een keer op een NAM-locatie kijken. ‘Dat gaan we voor jullie regelen’ was het antwoord van Van de Leemput.

Na overleg met de school is het op vrijdag 14 juni zo ver. Alle leerlingen van CBS De Roemte krijgen een gas(t)les over de ontstaansgeschiedenis van gas en waar we dit voor nodig hebben. In groep 1 tot en met 3 wordt een mol die de weg naar zijn eigen huis maakt vergeleken met een boorbeitel die de weg naar een gasveld boort.

Groep 4 en 5 gaan na een korte gas(t)les een windmolen maken en onderzoeken welke de meeste energie oplevert. Groep 6 tot en met 8 krijgen naast de speciale gas(t)les ook een film te zien waarin het boorproces uitgelegd wordt en waarin ook ingezoomd wordt op de winning van gas.

Toch moeten ze ook zelf aan de slag om de antwoorden op de acht meestgestelde vragen over gas te beantwoorden. Als klap op de vuurpijl stappen de leerlingen uit de hoogste groepen in de bus en krijgen een rondleiding op locatie Spitsbergen of Kooipolder. Speciaal voor deze dag is er vrijstelling verkregen om de leerlingen op de locatie rond te leiden. NAM-collega’s leggen de leerlingen vol enthousiasme uit wat er op de locatie gebeurt.

Elisa zegt na afloop van de gastles en het bezoek aan locatie Kooipolder: “Ik heb tijdens de gastles gezien waar en hoe aardgas in de grond zit, dit is mij nu een stuk duidelijker.” Een leerling uit Elisa’s groep merkte op dat hij niet doorhad dat er op een NAM-locatie zoveel buizen liggen.

Directeur Henk Ebbens van CBS de Roemte vond het fijn dat medewerkers van NAM uitleg gegeven hebben over aardgaswinning maar ook over aardbevingen. “Uitleggen, laten zien en het zandsteen of zout aanraken dat meegenomen was naar school, is altijd goed en is ook zeker op prijs gesteld.”