Olietentoonstelling in Schoonebeek

Zwaantje Hans-Stokman's Hof is eigendom van de oudheidkundige stichting De Spiker. Voorzitter Henk Broens is blij met het initiatief van NAM om in de boerderij een tentoonstelling over oliewinning in Schoonebeek in te richten: "De tentoonstelling is gericht op de jeugd, met veel interactieve elementen. Dat geeft ons de kans om meer jonge mensen te interesseren voor ons museum. Tot nu toe komen er vooral oudere mensen kijken."

Leerwerkplekken

Voor de inrichting van de olietentoonstelling was een uitbreiding noodzakelijk, vertelt Henk Broens. "De olietentoonstelling komt in de deel, dus hadden we een andere ruimte nodig voor onze eigen tentoonstellingen. Daarvoor wordt de wagenschuur aangepast. Dat wordt een moderne ruimte, van roestbruin cortenstaal en glas. Maar in uitstraling past hij prima bij de historische boerderij."Voor de verbouwing heeft De Spiker een beroep gedaan op NAM’s werkgelegenheidsfonds. "Er zijn twee leermeesters van Bouwbedrijf Geugies uit Sleen en een installateur aan het werk," legt Broens uit. "Die begeleiden vijf leerlingen van het OCB, Opleidingscentrum Bouw in Ruinen."

Zandtapijt

Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is een van de weinige plekken waar op aanvraag demonstraties zandstrooien worden gehouden. Henk Broens legt uit: "Tot het begin van de vorige eeuw hadden de mensen alleen stenen vloeren. Op zondag bracht de boerin een versiering van fijn zand op de vloer aan. Dat noemde men een 'zandtapijt'." Om deze volkskunst levend te houden, organiseert stichting De Spiker elk jaar een zandstrooiwedstrijd voor leerlingen van basisscholen in Schoonebeek en omgeving.

Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman's Hof is te vinden aan de Burgemeester Osselaan 5 in Schoonebeek. Meer weten? Kijk op www.zandstrooiboerderij.nl.