Donderdag 11 juli tekenen NAM en rederij Wagenborg in Delfzijl een samenwerkingsovereenkomst. Wagenborg zal NAM de komende tien jaar ondersteunen bij offshore-projecten in de Noordzee en laat hiervoor een uniek schip bouwen door scheepsbouwer Niestern Sander in Delfzijl.

Veiliger, efficiënter, effectiever en productiever

Werkzaamheden aan productieplatforms voor offshore gaswinning kunnen met het Walk-to-Work schip veiliger, efficiënter, effectiever én productiever worden uitgevoerd.

Een nieuw schip voor NAM, dat een cruciale rol gaat spelen bij onderhoud en service van de productieplatforms in de Noordzee.
In het schip komen verschillende functionaliteiten voor het eerst samen. Het schip biedt ruimte aan twintig bemanningsleden en aan twee ploegen van in totaal veertig onderhouds- en servicemedewerkers. Chemicaliën kunnen veilig worden opgeslagen, vervoerd en verladen naar platforms en een bewegingsgecompenseerde kraan kan zwaar materieel verplaatsen. Met een mobiele installatie kunnen putten opnieuw worden opgestart.

Lopend naar je werk, honderd mijl op zee

Het volledig geïntegreerde Ampelmann-systeem maakt veilig werken op zee mogelijk, bij golven tot wel 2,5 meter hoog. Dankzij deze innovatieve technologie, ontwikkeld in Nederland, kunnen medewerkers het hele jaar door veilig van het schip naar het platform lopen om daar te werken: 'walk to work at sea'. Het schip kan een flinke kostenbesparing opleveren doordat medewerkers en materieel efficiënt kunnen worden ingezet.

Op zee is de inzet van de Walk-to-Work Vessel belangrijk, omdat medewerkers voor onderhoud en service met deze boot meerdere platforms op een route kunnen bedienen. Het team heeft eigenlijk op deze manier een werkplaats, een magazijn, een hotel en transport bij de hand.

Werkgelegenheid

Op de scheepswerf van Niestern Sander in Delfzijl werken circa 80 medewerkers de komende achttien maanden aan de boot. Daarnaast is een groot aantal onderaannemers en toeleveranciers uit de regio betrokken bij het project. De indirecte werkgelegenheid wordt geschat op 250 manjaren.