Het voormalig trainingscentrum De Boô in Schoonebeek wordt op dit moment in opdracht van NAM verbouwd en krijgt een nieuwe bestemming. Halverwege 2014 is het provinciale monument klaar om te gebruiken als lokatie om trainingen en bijeenkomsten te organiseren. Het energielabel gaat door de verbouwing van G naar A.

Trainingscentrum en meer

De Boô bevindt zich aan de Burgemeester Osselaan. Aan de andere kant van Schoonebeek staat de huidige trainingslokatie van de NAM, de Simwell (Simulatie Well). Op die lokatie staat een boortoren waarmee geoefend kan worden. Door de grote interne en externe vraag naar trainingen op de Simwell is de capaciteit van de lesfaciliteiten hier onvoldoende. In de Boô worden nu leslokalen gebouwd zodat de lessen en instructies voortaan in de Boô plaats kunnen vinden. Daarnaast kan het pand gebruikt worden als multifunctionele accommodatie, als vergaderlocatie of als uitvalsbasis voor informatiesessies

Origineel ontwerp in nieuw jasje

De verbouwing is inmiddels begonnen. Het ontwerp van Kwint-architecten is hierbij leidend. Onderdeel van het plan is dat het pand wordt teruggebracht naar het originele ontwerp uit 1949 van de architect Arno Nicolaï (1914-2001). Daarnaast worden duurzame elementen ingebouwd, als een warmte/koude-opslag en zonnecollectoren. Aannemer BAM voert het werk uit. Om de lokale werkgelegenheid te stimuleren is daarbij afgesproken dat het grootste deel van het werk belegd wordt bij plaatselijke aannemers in en rondom Schoonebeek.

De Boô

De naam De Boô is afgeleid van ‘boô’, het woord voor een schaapshut die alleen in Schoonebeek en omgeving voorkomt. Het recreatiecentrum De Boô werd in 1951 opgeleverd. Ernaast werden onder meer een squashbaan, voetbalveld en zwembad aangelegd. Het was een ware trekpleister voor NAM-medewerkers, die er samen met hun familie recreëerden. In 2007 verhuisden de trainingsfaciliteiten naar Assen en kwam De Boô leeg te staan.

De faciliteiten werden daarna gesloopt, maar de kern van het centrum bleef. Het gebouw kreeg in 2012 de status van provinciaal monument. Helaas raakte het door de leegstand steeds verder in verval. Gelukkig is er nu een nieuwe en duurzame bestemming gevonden. Halverwege 2014 moet de verbouwing klaar zijn zodat De Boô weer twintig of dertig jaar dienst kan doen in Schoonebeek.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u terecht bij Kirsten Smit, communicatieadviseur NAM, telefonisch bereikbaar via (0592) 368 222.