Gaswinning in Noordoost Fryslân

NAM wint al jaren aardgas uit de diepe ondergrond van Noordoost Fryslân. Dit is begin jaren negentig begonnen bij Anjum, waar zich een grote gaswinnings- en gasbehandelingslocatie bevindt. Ook bij Moddergat, Engwierum en bij Ee heeft NAM gaswinningslocaties. NAM verwacht nog tientallen jaren aardgas te winnen in dit gebied. De komende jaren worden boringen gedaan en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd om de aardgaswinning op peil te houden.

Bezoekers die nieuwsgierig zijn waar de verschillende NAM-locaties voor dienen en welke werkzaamheden staan te gebeuren zijn van harte welkom om mee te gaan met de bustour. Ook gaat de bus achter de hekken op NAM-locatie bij Anjum en is bij Ee een boorinstallatie in werking van dichtbij te bewonderen.

De busritten starten zaterdag 2 november vanaf 10.30 om het uur vanaf het terrein van Hoek-Trans B.V. aan de Tibsterwei 4a in Ee. Voor de open dag is aanmelden noodzakelijk. Dit kan via www.nam.nl/opendag. De bustour duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur.

Informatiemarkt

Tijdens de open dag kunnen bezoekers ook meer te weten over het proces van gaswinning. Hoe is aardgas ontstaan? Hoe zit de diepe ondergrond in elkaar? Hoe gaat het boren naar aardgas in zijn werk? En op welke manier zorgt NAM ervoor dat aardgas naar boven stroomt en wat gebeurt ermee voordat mensen thuis de CV aan kunnen zetten? Daarnaast geeft NAM informatie over mogelijke gevolgen van aardgaswinning, zoals bodemdaling.

De informatiemarkt vindt plaats in een grote tent aan de Tibsterwei 4a in Ee, waar bezoekers tussen 10.00 en 16.00 uur welkom zijn. Dit is een doorlopend programma: medewerkers van NAM staan bezoerkers te woord over NAM en aardgaswinning, bezoekers kunnen meedoen met de aardgasquiz door Geart van Tunen, er zijn leuke en interessante activiteiten voor kinderen en uiteraard een kopje koffie. Verder kunnen bezoekers kennis maken met verschillende afdelingen van de NAM, zoals de bedrijfsbrandweer.

Aanmelden en meer informatie

Aanmelden voor de open dag is nodig en kan via www.nam.nl/open dag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Communicatie, nam-communicatie@shell.com of tel. (0592) 368 222.