In het Regionaal Informatiepunt Gaswinning (RIG) in Loppersum vond dinsdag 20 mei 2014 de eerste themabijeenkomst van dit jaar plaats. Deze eerste bijeenkomst ging over de gevolgen van het Kabinetsbesluit om de gasproductie op vijf locaties rond Loppersum terug te brengen.

De informatieve thema-avond ging na het welkomstwoord door burgemeester Rodenboog van start met presentaties door Jan-Willem Jacobs van NAM en Rick Breunesse van TNO. Zowel NAM als TNO deed onderzoek naar de effecten van het terugbrengen van de gasproductie op vijf locaties rond Loppersum. De resultaten van deze onderzoeken werden gepresenteerd.

De ruim dertig bezoekers van de avond stelden na afloop van de presentaties veel kritische vragen, bijvoorbeeld over de exacte gevolgen van de productiebeperking en over de gebruikte compactiemodellen en onderzoeksmethoden. Ook de toekomst van gaswinning kwam uitgebreid aan de orde. ‘Hoe houdbaar is deze productiereductie en wat gaat er daarna gebeuren?’ vroegen de mensen in de zaal zich af.

Zowel NAM als TNO gaven hierop aan dat de beslissing van minister Kamp van Economische Zaken om de gasproductie op vijf locaties rond Loppersum terug te brengen het beste besluit is voor de korte termijn. De komende tijd zal veel nader onderzoek worden uitgevoerd en het meetnetwerk boven het Groningen-gasveld wordt uitgebreid. Op basis van deze onderzoeken en de meetgegevens zal de minister over drie jaar een nieuw besluit moeten nemen.

De gemeente Loppersum en NAM organiseren regelmatig RIG thema-avonden in het Regionaal Informatiepunt Gaswinning in het gemeentehuis van Loppersum. Onderwerpen die tijdens volgende bijeenkomsten langs komen zijn de bouwkundige richtlijnen (NEN) voor aardbevingsbestendiger bouwen en de schaderegeling.