Op een woonhuis in Loppersum zijn maandag 30 juni twee aardbevingsbestendiger schoorstenen geplaatst. Deze schoorstenen zijn een goed voorbeeld van het werk van de inspecteurs van NAM. Zij brengen acute risico’s aan gebouwen in kaart en pakken die wanneer nodig aan.

Inspecteurs
Op haar ronde langs alle huizen in Loppersum, merkten de inspecteurs op dat de twee schoorstenen op de woning scheefstonden en beschadigd leken. Zo’n situatie kan bij aardbevingen gevaarlijk zijn omdat de schoorsteen dan kan vallen. Na contact met de eigenaar zijn de schoorstenen preciezer bekeken en bleek de inschatting van de inspecteurs juist. In overleg met de eigenaar is een oplossing besproken. In dit geval is gekozen voor vervanging door een zogenaamde lichte schoorsteen. Door een gewichtsbesparing van 70% zijn deze speciale schoorstenen beter bestand tegen aardbevingen. Door het gebruik van steenstrips zien ze er wel als normale schoorstenen uit.

Bouwkundig versterken
De vervanging van de schoorsteen is een resultaat van de inspectieteams. De inspecties zijn een onderdeel van het programma Bouwkundig Versterken. Met dit project willen we op grote schaal gebouwen en woningen boven het Groningen-gasveld aardbevingsbestendiger maken. Inspectieteams vervullen een belangrijke rol in dit project. De teams inspecteren 15.000 huizen in het kerngebied tot eind 2015. Eerst in de gemeente Loppersum en daarna breiden de teams hun werkzaamheden uit. Hiermee sporen we eventuele onveilige situaties op en kunnen deze waar nodig direct verhelpen. Denk daarbij aan balkons, schoorstenen of andere ornamenten aan de gevel. In overleg met de eigenaar zorgt NAM wanneer nodig voor een oplossing. De kosten hiervan zijn geheel voor NAM.

Bovendien leren we door de inspecties de gebouwen in het kerngebied goed kennen, waardoor we beter weten waar we moeten beginnen met bouwkundig versterken. Daarnaast onderzoeken we de gevolgen van aardbevingen voor gebouwen. Hiervoor plaatsen we de komende tijd ruim 200 gebouwsensoren bij woningen en publieke gebouwen boven het Groningen-gasveld.