Donderdag 5 juni 2014 wordt in Bedum gestart met de sloop van een woning. NAM heeft dit huis eind mei gekocht. Voor de bewoners werd in januari 2014 al vervangende woonruimte geregeld, omdat de veiligheid in het geding zou kunnen komen bij een nieuwe aardbeving.

Er is de afgelopen tijd intensief contact geweest tussen het gezin uit Bedum, NAM en diverse experts. Er werden verschillende oplossingen uitgewerkt en besproken. Het herstellen van de schade en het vervolgens bouwkundig versterken, bleek vanwege de specifieke omstandigheden van het huis geen reƫle optie. Uiteindelijk bleek sloop in dit geval de beste oplossing.

Snelle start werkzaamheden
NAM kocht het huis eind mei 2014 van de eigenaar. Het sloopbedrijf start donderdag 5 juni. De schuur zal als eerste gesloopt worden, daarna volgt het woongedeelte van het huis. De werkzaamheden zijn naar verwachting half juni 2014 afgerond. Er is nog niet bekend wat er vervolgens gedaan zal worden met het perceel.

De woning heeft vorig jaar schade opgelopen als gevolg van aardbevingen. Schade experts hebben destijds de schade opgenomen en daarbij vastgesteld dat het huis aan verzakking onderhevig bleek te zijn. Zoals gebruikelijk is er vervolgens diepgaander bouwkundig onderzoek ingesteld, waaruit bleek dat een verzwakte constructie van de woning in combinatie met specifieke omstandigheden rondom de woning aanleiding gaf om uit voorzorg in te grijpen.

Middelstum
Vorige maand bereikte NAM ook overeenstemming met huiseigenaren uit Middelstum. Hier is een regeling overeengekomen waarbij de bestaande woning wordt gesloopt en waar herbouw mogelijk wordt gemaakt op de bestaande locatie. Met andere huiseigenaren waar NAM uit voorzorg voor vervangende woonruimte heeft geregeld, samen met diverse andere partijen, wordt nog gezocht naar een acceptabele oplossing.