Op vrijdag 28 november rond de middag is de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van het seniorencomplex Bederawalda in Bedum. Het nieuwe complex van Wierden en Borgen, totaal 59 wooneenheden, wordt aardbevingbestendiger gebouwd.

Commissaris van de Koning Max van den Berg sloeg samen met een bewoner, de huismeester, bestuurders en bouwers, waaronder projectleider Siert Wieringa (Wierden en Borgen), architect Silvester Adema, burgemeester Henk Bakker en wethouders van gemeente Bedum en NAM-projectdirecteur Martijn Verwoerd de eerste paal.

Het nieuwe Bederawalda wordt in drie fasen gebouwd. Dit om te voorkomen dat zittende bewoners tijdelijk moeten verhuizen. Het gehele nieuwbouwcomplex is volgens planning medio 2018 gereed. Vanwege de regionale omstandigheden is het ontwerp beoordeeld op aardbevingbestendigheid.

Onder leiding van NAM-projectleider Julia Finkielsztajn heeft NAM in het kader van de Nieuwbouwregeling bouwtechnisch advies geboden – in nauwe samenwerking met hoofdconstructeur Siemon Bisschop (Blauw & Partners) – en een financiële bijdrage geleverd voor het aardbevingbestendiger maken van het complex. Dit heeft geresulteerd in allerlei aanpassingen, zoals koppelen van wanden aan vloeren, gewichtsreductie en verzwaring van de fundering. Dit moet er voor zorgen dat de bewoners veilig kunnen wonen.

Meer informatie over aardbevingbestendiger nieuwbouw en inschrijving vindt u hier.