De burgemeesters van maar liefst 15 Groningse gemeenten hebben aangegeven een gebouwsensor te willen laten plaatsen in het gemeentehuis. Daarnaast hebben ruim 300 inwoners uit Noordoost-Groningen zich sinds eind maart 2014 aangemeld voor een gebouwsensor. Een gebouwsensor meet en registreert elke beweging van een gebouw en laat zien welk effect een beving heeft op uw huis. Huiseigenaren in 9 gemeenten in Noordoost-Groningen kunnen zich nog aanmelden tot 1 juni 2014.

TNO plaatst in opdracht van NAM 200 gebouwsensoren. Hiermee meet en registreert NAM nauwkeurig elke aardbeving én het effect dat een beving heeft op een gebouw. De gemeenten in Groningen toonden veel interesse. De burgemeesters van Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Slochteren, Ten Boer, Veendam, Winsum en Zuidhorn laten door NAM een sensor plaatsen in het gemeentehuis. De meetgegevens van de gebouwsensoren in deze publieke gebouwen maken we openbaar via www.namplatform.nl. Zo kunnen we inwoners van een groot gebied informeren over aardbevingen en het effect ervan op gebouwen in hun eigen gemeente. In februari werd als voorloper een eerste gebouwsensor geplaatst in het gemeentehuis van Loppersum.

Meten en monitoren
De gebouwsensoren zijn onderdeel van het meet- en monitoringsnetwerk, dat in 2014 wordt uitgebreid. Met de meetresultaten van het netwerk van 200 gebouwsensoren, leren we meer over de sterkte van huizen en gebouwen. Dankzij deze informatie weten we beter hoe (en welke) gebouwen boven het Groningen-gasveld aardbevingsbestendiger gemaakt moeten worden.

Gebouwen selecteren
Voor een optimaal meetresultaat, wil NAM 200 gebouwsensoren plaatsen in verschillende typen gebouwen, gelijkmatig verspreid over Noordoost-Groningen. Hier kunnen huiseigenaren zich voor inschrijven. Er is een aantal voorwaarden opgesteld voor de plaatsing van gebouwsensoren die nodig zijn voor het wetenschappelijk onderzoek. TNO selecteert op basis van deze voorwaarden in mei 2014 de eerste gebouwen. Het netwerk is naar verwachting eind 2014 gereed.

Meld u aan!
Een gebouwsensor is mogelijk ook interessant voor u. Meldt u aan via het online inschrijfformulier of lees eerst meer over de voorwaarden. U kunt zich nog tot 1 juni 2014 aanmelden voor de plaatsing van een gebouwsensor.