Inmiddels kan NAM in zeven testwoningen de uitvoerbaarheid van versterkende maatregelen testen. Ondernemers kunnen hiervoor hun ideeën aandragen via de ontwerpcompetitie. Maar de woningen bieden ook een mooie kans om andere tests uit te voeren. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld hoe sterk het metselwerk is. Die kennis is nodig om de juiste versterkende maatregelen toe te passen.

Metselwerk is vakmanschap
Metselwerk is niet altijd en overal het zelfde. Het is gemaakt door vakmensen en de exacte samenstelling van baksteen en cement kan verschillen per type huis, en zelfs in één huis kan de samenstelling verschillen. Daarom doen we onderzoek naar metselwerk. Ingenieursbureau Arup kijkt in opdracht van NAM naar de samenstelling van baksteen, cement, de spouwmuren en de sterkte van dit materiaal. We moeten hiervoor soms een stuk baksteen uit de muur halen. Dit zorgt mogelijk voor enige overlast bij de buren van een testwoning. We brengen de buren daarom altijd vooraf op de hoogte van deze testen. NAM heeft op dit moment testwoningen in Godlinze, Loppersum, Ten Boer, Uithuizermeeden en Delfzijl.

Selectie van de testwoningen
De testwoningen zijn niet willekeurig gekozen. Ingenieursbureau Arup stelde hiervoor selectiecriteria op. Zo moet een gebouw model kunnen staan voor (soortgelijke) gebouwen in het gebied. Daarnaast is er gekeken naar bouwmateriaal, soort fundering, wel of geen spouwmuren en type dakconstructie van de aangekochte woning.

Aankopen van huizen
Een testwoning wordt door NAM aangekocht wanneer deze voldoet aan de strikte selectiecriteria. Alleen in uitzonderlijke situaties overweegt NAM de aankoop van een pand om andere redenen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat bouwkundig versterken van een woning dusdanig complex of ingrijpend is, dat de kosten om de schade te herstellen en het pand bouwkundig te versterken hoger zijn dan de waarde van een gebouw. In zo’n geval bespreken de eigenaar en NAM de keuze tussen bouwkundig versterken tegenover verkoop van het pand aan NAM.