Dinsdag 17 juni 2014 werd in Groningen onder grote belangstelling het Infoversum geopend, het eerste ‘3D koepeltheater in Nederland. Tijdens de opening werd onder andere de 3D-film ‘From the sun to the sun’ vertoond. Een spectaculaire reis van de zon door het heelal, in vogelvlucht over het Groningen-gasveld en vandaar diep de aarde in, van het ontstaan van het aardgas tot de levering daarvan en de zoektocht naar alternatieve energiebronnen.

Ruim 400 genodigden waren aanwezig bij de officiële opening van het Infoversum, door Commissaris van de Koning in Groningen, Max van den Berg en de burgemeester van Groningen Ruud Vreeman. Het Infoversum is een van de twintig ‘full dome’ 3D-filmtheaters in de wereld en uniek in Nederland. Uiteraard konden de gasten tijdens de opening zelf ervaren hoe bijzonder het is een 3D-film te bekijken in het 3D koepeltheater. Ze kregen drie korte 3D-films voorgeschoteld, waaronder de film ‘From the sun to the sun’, die mede tot stand kwam dankzij sponsoring door GasTerra en NAM.

In vogelvlucht over het Groningen-gasveld

De 3D-film neemt de kijkers mee op een indrukwekkende reis: vanaf het ontstaan van het leven, door het heelal richting aarde, in vogelvlucht over het Groningen-gasveld en vandaar diep de aarde in naar de poreuze zandlaag waar het aardgas opgeslagen ligt. De film toont ook het belang van aardgas, en brengt nieuwe energiebronnen in beeld, zoals windmolens en zonnepanelen. De komende tijd zal de ruim tien minuten durende film dagelijks in het Infoversum worden vertoond, steeds voorafgaand aan de hoofdfilm.
De film kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen de initiatiefnemer professor Edwin Valentijn van de Rijksuniversiteit Groningen, GasTerra en NAM. Hans van Heijningen is namens NAM vanaf het begin bij het project betrokken en vertelt er enthousiast over. “Wetenschap en cultuur komen hier samen. Het is werkelijk indrukwekkend om deze film in het Infoversum te beleven, je zit er letterlijk middenin.”

Infoversum en NAM

Van Heijningen noemt de film een prachtig middel om bewoners uit de regio nog beter te informeren over het Groningen-gasveld, het ontstaan van gas in de diepe ondergrond en de gaswinning. “Je krijgt hier op een bijzondere manier een beter beeld van het Groningen-gasveld en de aardlaag waar het gas opgeslagen ligt. Wij vinden het belangrijk bewoners uit de regio daarover te informeren. Daarnaast wordt de regio en stad Groningen op een unieke wijze getoond. Deze kans grijpen we dan ook met beide handen aan. We willen bijvoorbeeld bijeenkomsten in het Infoversum organiseren, bewoners uit de regio hier uitnodigen, scholen in de gelegenheid stellen het Infoversum te bezoeken en de film vertonen aan studenten.”