Donderdag 15 mei heeft NAM de bewoners van een woonboerderij in Garrelsweer (gemeente Loppersum) vervangende woonruimte aangeboden. De staat van de woonboerderij was dusdanig dat de veiligheid in het geding zou kunnen komen bij een toekomstige (zwaardere) aardbeving. Er wordt nu, in overleg met diverse betrokkenen, onderzocht of de woning kan worden hersteld en verstevigd of dat herbouw een betere optie is.

De keuze voor vervangende woonruimte werd actueel na reguliere werkzaamheden van het inspectieteam. Dit team inspecteert tot het eind 2015, 15.000 huizen vanaf de openbare weg. Het team werkt nu in de gemeente Loppersum, daarna zijn huizen in omringende gemeenten aan de beurt. Dit is de eerste keer dat de inspecteurs direct aanleiding zagen om nader onderzoek te doen in verband met de veiligheid en direct actie te nemen.

Het is de vijfde keer dat er uit voorzorg vervangende woonruimte is geregeld door NAM. In maart van dit jaar betrof het een inwoonster uit Harkstede, in januari een gezin uit Bedum en in 2013 zijn families uit Middelstum en ’t Zandt elders ondergebracht. Daarnaast heeft NAM in 2013 een monumentale boerderij in Onderdendam aangekocht. Dit had te maken met een complexe schade en ingrijpende preventieve maatregelen, waardoor uiteindelijk in overleg met de eigenaar voor deze oplossing is gekozen.

NAM gaat intussen door met haar inspectieteams om planmatig potentieel onveilige gebouwen te identificeren en zo nodig dan onmiddellijke actie te nemen. NAM benadrukt daarnaast dat het belangrijk is dat bewoners schade als gevolg van aardbevingen melden aan NAM. Deskundige bouwkundigen kunnen dan als onderdeel van het schadeherstelproces de situatie beoordelen en inspecties uitvoeren.

Om privacyredenen worden – in overleg met bewoners – geen verdere details over de woningen gedeeld.