Wereldprimeur

NAM zet de Kroonborg in voor de voor onderhouds- en service werkzaamheden van  21 platforms in de Zuidelijke Noordzee, zowel aan Nederlandse als aan Engelse zijde.

Moderne productieplatforms voor offshore gaswinning zijn kleiner dan de traditionele platforms en worden flexibel ingezet. Deze platforms hebben normaal gesproken geen ‘helicopterdecks’ en zijn alleen per schip bereikbaar.

Aan deze platforms, maar ook aan de grotere platforms en boorputten worden veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd. In de Kroonborg komen hiervoor verschillende functionaliteiten voor het eerst samen. Dit is een wereldprimeur. 

Zwaar materiaal wordt veilig opgeslagen, vervoerd en verladen naar platforms met een bewegingsgecompenseerde kraan. Daarnaast kan NAM aan boorputten werken, met een mobiele installatie. Het  geïntegreerde Ampelmann-systeem maakt veilig werken op zee mogelijk, bij golven tot wel 2,5 meter hoog.

Dankzij deze innovatieve technologie, ontwikkeld in Nederland, gaan 2 ploegen van 20 medewerkers het hele jaar door veilig naar platfroms. Het schip gaat een flinke kostenbesparing opleveren doordat mens en materieel efficiënt worden ingezet.

Opsteker voor de regio

Met de bouw van het schip is in augustus 2013 gestart en wordt in april 2015 in gebruik genomen. Op de werf van Niestern Sander in Delfzijl werken circa 80 medewerkers fulltime aan de bouw van de Kroonborg. Circa 10 onderaannemers en toeleveranciers uit de regio zijn bij het project betrokken.

Zij waren verantwoordelijk  voor de engineering en leverden onderdelen voor bijvoorbeeld deinstallaties, machinekamer, navigatieapparatuur en reddingsequipment. De totale indirecte werkgelegenheid voor de bouw van het schip wordt ingeschat op 250 manjaren.

Gaswinning op zee

NAM wint al sinds begin jaren ‘ 70 gas op de Noordzee. Bij NAM werken circa 2.000 medewerkers en contractors aan de offshore projecten in de Noordzee. In totaal via 24 productieplatforms  uit circa 250 putten.

NAM investeert voortdurend in bestaande productieplatforms om deze zo efficiënt en energiezuinig mogelijk te maken. Daarnaast investeert zij in nieuwe productielocaties. NAM geeft hiermee invulling aan het kleine-velden-beleid van de Nederlandse overheid: zoveel mogelijk gas winnen uit deze velden om het grote Groningen-gasveld zoveel mogelijk te sparen.