Meetstation ondiepe geofoons in Woudbloem in gebruik
nov. 20, 2014
Op woensdag 19 november is in Woudbloem het eerste meetstation met ondiepe geofoons in gebruik ...
Op woensdag 19 november is in Woudbloem het eerste meetstation met ondiepe geofoons in gebruik genomen, in aanwezigheid van burgemeester Ten Brink van de gemeente Slochteren en Martijn Verwoerd projectdirecteur Groningen aardbevingen bij NAM. Het netwerk van ondiepe geofoons wordt aangelegd door NAM, maar wordt in zijn geheel overgedragen en eigendom van het KNMI, de Nederlandse onafhankelijke autoriteit op het gebied van aardbevingen. Met de meetstations kan het KNMI aardbevingen beter lokaliseren en meer informatie verkrijgen over het optreden van aardbevingen.
De ondiepe geofoons worden geplaatst tot een diepte van 200 meter. Om de 50 meter zit een sensor die trillingen registreert. Op maaiveld-niveau wordt bovendien een versnellingsmeter geplaatst. Hierdoor kan de overdracht van de trilling vanuit de ondiepe ondergrond naar de oppervlakte in kaart gebracht worden. NAM presenteerde in januari 2014 een meet- en monitoringsplan en investeert de komende jaren intensief in allerlei vormen van onderzoek, zowel in de ondergrond als aan de oppervlakte. Zo willen we een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de situatie in de ondergrond en de effecten daarvan aan de oppervlakte.
Inmiddels zijn 37 putten van 200 meter diepte geboord. Deze meetstations zullen op korte termijn ook operationeel worden. In het eerste kwartaal van 2015 is het volledige netwerk met 60 extra ondiepe geofoons gereed. Wanneer individuele stations opgeleverd worden, versturen ze per direct de gegenereerde data naar het hoofdkantoor van het KNMI in De Bilt.