Drie jaar geleden kwam NAM terug om weer olie te winnen in Schoonebeek na jaren van afwezigheid. Dit gaf veel werkzaamheden in het dorp en NAM doet graag iets terug voor de samenleving. Het was een wens van de inwoners om de hechte band tussen Schoonebeek en oliewinning inzichtelijk te maken in een interactieve tentoonstelling voor jong en oud.

In de historische zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman’s Hof kan iedereen ontdekken hoe aardolie miljoenen jaren geleden is ontstaan in de diepe ondergrond en hoe ze de olie in de jaren veertig van de vorige eeuw hebben ontdekt. Schoonebekers vertellen daarnaast hoe ze de komst van het oliewinningsbedrijf na de Tweede Wereldoorlog ervaren hebben. En waarom zijn alle jaknikkers weggehaald en staan rondom het dorp nu de high tech ‘hoogrendementspompen’?

Op die manier worden op interactieve wijze drie thema’s belicht: de ondergrond, historie en techniek.

Vrijwilligers van oudheidkundige stichting De Spiker beheren de museumboerderij en zorgen voor een hartelijke ontvangst van bezoekers. De expositie is dagelijks te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur in de museumboerderij aan de Burgemeester Osselaan 5 (zondags gesloten). Hier worden ook zandstrooi-demonstraties gegeven en er zijn diverse objecten over de Schoonebeekse geschiedenis te bewonderen. In de maanden oktober t/m april is een bezoek alleen mogelijk op afspraak.