Wat betekent dit voor de NAM-locatie Naaldwijk?

Op de locatie zijn alle activiteiten voor de productietest inmiddels afgebouwd en afgevoerd. Momenteel wordt onderzocht of er vanuit deze locatie ook andere kleine gasvelden kunnen worden aangeboord. Daarom houdt NAM de locatie tot de beschikking, tot duidelijk is of er andere mogelijkheden zijn vanaf deze locatie. In de praktijk kan dit meerdere jaren in beslag nemen.

Dat er onvoldoende gas is aangetroffen betekent ook dat er voorlopig geen leiding nodig is voor transport van het aardgas. Daarom wordt ook het leidingtracé naar de gasbehande-lingsinstallatie Gaag, gelegen aan de Coldenhovelaan in Maasland, niet op korte termijn aangelegd.

Proefboring: zo’n 10 van de 12 keer per jaar wordt er voldoende gas aangetroffen

Bij het opsporen van aardgas maakt NAM gebruik van seismisch bodemonderzoek. Geologen beoordelen hoe de ondergrond eruit ziet en kunnen aan de hand van jarenlange ervaring en gegevens bepalen waar boren waarschijnlijk rendabel zal zijn. Als NAM vermoedt dat ergens gas aanwezig is volgt een proefboring. NAM boort per jaar zo’n 12 nieuwe boorputten.

Pas als een put geboord is, kan worden onderzocht of er daadwerkelijk gas in de grond zit, en of het gas de juiste kwaliteit heeft en voldoende aanwezig is. In de meeste gevallen, zo’n 10 van de 12 keer, wordt er voldoende gas gevonden en gaat NAM het gas produceren. Helaas voldoen de resultaten niet altijd aan de verwachting, zoals in Naaldwijk.

Vragen?

Heeft u vragen? U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de heer R.J. Harssema van de afdeling Vergunningen & Grondzaken op telefoonnummer 010 - 431 73 18. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de centrale meldkamer van NAM op telefoonnummer 0592 - 364 000.

Voorgaande artikelen over de werkzaamheden op de nam-locatie in naaldwijk.

2 september 2014 - Voorspoedige voortgang werkzaamheden Naaldwijk

11 augustus 2014 - Laatste fase productiegereed maken nieuwe boorput in Naaldwijk