Inwoners van Loppersum vierden 11 juni de start van de bouw van een nieuwe Albert Heijn. De nieuwe supermarkt in het centrum van Loppersum wordt aardbevingsbestendiger gebouwd. De eigenaar van de Albert Heijn, Jan Willem Scheffers, en wethouder Pier Prins sloegen samen de eerste paal.

“Voor jullie staat een trotse en dankbare man”, aldus Jan Willem Scheffers, de grootste werkgever van Loppersum. “De bouw van deze winkel draagt bij aan de leefbaarheid in dit dorp, niet alleen voor de inwoners maar voor de hele regio. Ik heb vertrouwen in de toekomst van Loppersum. ”

Aardbevingbestendiger bouwen
Bij het ontwerp van de nieuwe Albert Heijn is rekening gehouden met mogelijk zwaardere aardbevingen in de toekomst. De nieuwe winkel wordt aardbevingsbestendig gebouwd. Ook is er bij het ontwerp rekening gehouden met de sfeer en het uiterlijk van het plein. In het bevingsbestendige gebouw komt behalve een Albert Heijn ook een slijterij en een brasserie .

Slimmer ontwerpen
Voor de bouw van de nieuwe winkel werd gebruik gemaakt van de slimmer-ontwerpenregeling, onderdeel van de nieuwbouwregeling van NAM. De ‘Slimmer-ontwerpenregeling’ keert een vast percentage uit aan de opdrachtgever van een nieuwbouwproject wanneer een ontwerp voldoet aan de belangrijkste basisprincipes van aardbevingsbestendiger bouwen en de ontwerpversie van de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR). Belangrijk doel van de nieuwbouwregeling van NAM is ook kennis delen over bevingsbestendig bouwen. Het winkelpand is naar verwachting in het najaar van 2015 gereed.

Verder lezen over dit onderwerp: