Op 9 februari 2015 is het onderhoudsschip de Kroonborg gedoopt in Delfzijl. Dit volledig nieuw ontwikkelde ‘Walk-to-work vessel’ wordt door de NAM  ingezet voor het onderhoud aan de onbemande platforms en aardgasproductieputten in de Zuidelijke Noordzee.

De Kroonborg is door de combinatie van functies en nieuwe technieken uniek in haar soort. Het schip is ontwikkeld na een specifieke vraag van NAM. Voor onderhoudswerkzaamheden op zee wil NAM over een schip beschikken dat personeel veilig naar platforms vervoert en waarmee zij werkzaamheden efficient uitvoert.

De Kroonborg met een lengte van bijna 80 meter is een werkplaats, magazijn, hotel en transportmiddel. Het biedt plaats aan 60 personen,waaronder twintig technici. Het personeel  werkt gedurende twee weken aaneengesloten aan meerdere platforms. Technici gaan lopend naar het werk via een stabiele loopbrug, aangesloten op een geavanceerd systeem dat golfbewegingen van wel 2,5 meter compenseert.  Een kraan verlaadt materieel met vergelijkbare techniek. De Kroonborg is het eerste offshore schip ter wereld dat vaart op de GTL-brandstof, een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas met minder uitstoot dan conventionele brandstoffen voor schepen.

In Nederland zijn circa 175 kleine gasvelden op land en zee. Deze velden zijn belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening. Ruim een kwart van het Nederlandse aardgas komt uit deze velden. Door innovatie en kostenreductie kan NAM kleine velden ontwikkelen en de levensduur van de velden verlengen. De Kroonborg wordt hiervoor ingezet bij de platforms op de Zuidelijke Noordzee.

Koninklijke Wagenborg uit Delfzijl ondersteunt NAM de komende tien jaar als rederij met offshore operaties voor gaswinning. De Kroonborg is gebouwd door Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl. De bouw en de inzet van de Kroonborg is een economische impuls voor Noord-Nederland en een bewijs van het innovatieve karakter van de maritieme sector in deze regio.

Interview met NAM-directeur Gerald Schotman over de Kroonborg