Acht innovatieve oplossingen voor aardbevingsbestendigere nieuwbouw presenteerden hun eerste onderzoeksresultaten in Vita Nova in Middelstum. Stuk voor stuk hebben zij grote vorderingen gemaakt. De oplossingen varieerden van bouwen met kalkhennep tot innovatieve vormen van houtskelet- en staalframebouw.

Jurylid Jeroen Rijnhart (EPIkenniscentrum) is tevreden over de eerste resultaten: “Ik geniet echt van deze resultaten. Alle deelnemers hebben een goede ontwikkelingsslag gemaakt. Daardoor liggen er nu een hoopvol aantal oplossingen. Een aantal daarvan kunnen misschien al op korte termijn de bevolking van Groningen helpen.”

De deelnemers zijn stuk voor stuk erg blij dat ze hun innovaties hebben kunnen onderzoeken met erkende instanties als TNO, TU Delft en TU Eindhoven. “Doordat je onderzoek doet, doe je zelf kennis op. Tegelijk maak je ook kennis die heel waardevol is voor de toekomst van het aardbevingsgebied”, vertelt John van de Wetering van Hempflax. Voor de meeste oplossingen geldt wel dat ze nog getest moeten worden in de praktijk. Sommige deelnemers zijn daar al hard mee bezig: het aardbevingsbestendigere schuimbeton van Nederboom wordt dit najaar nog getest in een bestaande woning.

In januari 2016 presenteren de deelnemers aan de Nieuwbouw-innovatieronde de definitieve resultaten van hun onderzoeken. Een aantal deelnemers heeft een aanvraag ingediend voor de tweede onderzoeksronde van de Nieuwbouw-innovatieregeling die deze maand gestart is.

De Nieuwbouw-innovatieregeling stimuleert ondernemers bij onderzoek naar innovatieve en duurzame oplossingen voor aardbevingsbestendiger bouwen in Groningen. De regeling wil bijdragen aan een kwalitatief hoogwaardig en aardbevingsbestendiger woningaanbod. Het is de bedoeling om na een aantal onderzoeksronden de uitgewerkte innovatieve concepten op een aansprekende locatie in demowoningen te testen. In november 2015 is de tweede onderzoeksronde van start gegaan. Nieuwbouw-innovatieregeling is een initiatief van NAM en partners: EPI-kenniscentrum, gemeente Loppersum en Economic Board Groningen.

Meer informatie op www.namplatform.nl