Tijdens deze avond maakten ze nader kennis met de wereld van aardgas. In Friesland liggen zo’n 30 NAM locaties om aardgas uit kleine velden te winnen. Deze velden zijn veelal honderden tot duizenden keren kleiner dan het Groningen gasveld. Maar gezamenlijk zorgen alle kleine velden in Nederland voor zo’n 30 procent van het Nederlandse aardgas.

Een geoloog vertelde donderdagavond hoe gasvelden zijn ontstaan en waarom op de ene plaats in Nederland wel gasvelden zijn, en op de andere plek niet. Daarnaast gaf hij uitleg over bodemdaling en aardbevingen. In Friesland is de kans op aardbevingen klein omdat de velden minder groot zijn dan het Groningen gasveld.

Tijdens het tweede deel van de avond volgde een bus rondrit langs de installaties van de ondergrondse gasopslag. De opslag vervult sinds de jaren 90 een belangrijke rol voor de gasvoorziening in Nederland. In de zomerperiode wordt hier gas opgeslagen zodat er voldoende en snel aardgas beschikbaar is tijdens de winterperiode. De bezoekers waren onder de indruk van alle installaties en de geautomatiseerde controlekamer. “We zien wat er allemaal schuil gaat achter de CV ketel,” vertelde een van de bezoekers.