Liggende koeien in een weiland, op de achtergrond een aantal huizen en twee molens

Het echtpaar vertelt aan de keukentafel over de nieuwe stal. “We zaten al even te denken aan uitbreiding van de bestaande stal of nieuwbouw. Uiteindelijk hebben we voor nieuwbouw gekozen, omdat daarmee ook een moderniseringsslag mogelijk werd. In de nieuwe stal passen bijvoorbeeld 4 Lely-melkrobots.”

Aardbevingsbestendiger bouwen betekent overigens wel hogere kosten voor de bouw. “Nadat we de knoop doorhakten en besloten voor nieuwbouw te gaan, zochten we daarom contact met NAM. We wilden gebruik maken van de Nieuwbouwregeling. Daarmee zouden de hogere kosten voor aardbevingsbestendiger bouwen mogelijk gecompenseerd kunnen worden. De constructeur gaf aan dat we voor deelname aan de regeling wel met een aantal zaken rekening moesten houden, bijvoorbeeld bij de gekozen constructie of de materialen. Dat was af en toe lastig, maar uiteindelijk hebben we geen enkele concessie hoeven doen voor wat betreft de uitrusting van de stal”, aldus Koen.

Nieuwbouwregeling

Het echtpaar kwam in aanmerking voor de Nieuwbouwregeling. Na aanmelding in maart 2015, kregen ze na 4 weken groen licht. De gestorte betonvloer is 2 centimeter dikker dan normaal en dubbel gewapend, de dakknieën zijn versterkt en bij de buitenwanden zijn dubbele stekeinden gebruikt in plaats van enkele. Begin juli ging de eerste schop de grond in. Deelname aan de Nieuwbouwregeling leverde Van Rooijen geen vertraging op bij de bouw: “Uiteindelijk ben ik ondernemer. Ik wil vooruit met mijn bedrijf, zonder te blijven hangen in lange procedures”.

De Nieuwbouwregeling van NAM pakte goed uit . De meerkosten voor bevingsbestendiger bouwen zijn gedekt, alle gewenste voorzieningen komen in de stal en de bouw loopt op schema. Marjolein is stellig: “Op 8 december werden de koeien voor het eerst gemolken in de nieuwe stal.”

Over de Nieuwbouwregeling

De pilot Nieuwbouwregeling van NAM biedt technische- en financiële ondersteuning bij aardbevingsbestendiger nieuwbouw. Hiermee wordt het voor inwoners boven het Groningen-gasveld zo gemakkelijk mogelijk gemaakt om bij nieuwbouw rekening te houden met het aardbevingsrisico door gaswinning. Meer informatie vindt u op de pagina nieuwbouwregeling