Woensdag 4 november presenteerde bouwbedrijf Plegt-Vos in Bedum een innovatieve oplossing voor bevingsbestendiger bouwen. Aan de Aalscholver in Bedum wordt een aantal woningen gebouwd met Base Isolation. Hierbij staan huizen op ‘dempers’, waardoor aardbevingen beter opgevangen kunnen worden. In combinatie met een extra sterk casco zouden deze woningen na een beving volgens Plegt-Vos zelfs volledig schadevrij kunnen zijn.

Alco Smorenburg vertelde over de filosofie van Plegt-Vos: “Mensen willen een ‘gewone’ woning voor een ‘gewone’ prijs, ook in Groningen. Dat is mogelijk, maar daarbij is het belangrijk dat we huizen slim ontwerpen en goed nadenken over de materiaalkeuzes. Wij denken dat een sterk casco met een flexibele fundering zoals Base Isolation daar een heel goede oplossing voor is.”

De veertig aanwezigen konden de oplossing vervolgens zelf inspecteren tijdens een rondleiding op de bouw. In drie fasen was te zien hoe het fundament van de woningen opgebouwd is. Klaus Ueckert van Maurer & Söhne, de fabrikant van de dempers: “Wereldwijd bedienen we met Base Isolation hoogbouwprojecten in aardbevingsgebieden, maar dit is de eerste keer dat ons product wordt toegepast bij laagbouw woningbouw.”

Na de rondleiding benadrukte Julia Finkielsztajn dat aardbevingsbestendiger bouwen geen enorme meerkosten op hoeft te leveren, mits er vanaf de start van het ontwerp rekening gehouden wordt met aardbevingsbelasting. De NAM Nieuwbouwregeling biedt hiervoor technische en financiële ondersteuning. Daarnaast kunnen innovatieve ideeën voor aardbevingsbestendiger bouwen verder onderzocht worden met co-financiering vanuit de Nieuwbouw-innovatieregeling. Kijk voor meer informatie op www.namplatform.nl