Bij het Loket Leefbaarheid van de Dialoogtafel en NAM kwamen op 13 januari 2015 al 80 aanvragen binnen. Het Loket is geopend sinds 1 december 2014.

Dorpen kunnen via het loket een bijdrage van maximaal 10.000 euro krijgen voor een plan dat de leefbaarheid vergroot. Alle projecten samen vertegenwoordigen een bedrag van meer dan een half miljoen euro. Dorpen, wijken, verenigingen of groepen bewoners uit de gemeenten Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum kunnen via het digitale loket een voorstel indienen. De plannen moeten draagvlak hebben onder bewoners en belanghebbenden.

De projecten die worden aangedragen zijn heel divers; van evenementen als popfestivals en feestweken tot aan aanvragen voor een buitenspeelplaats, dorpswebsite of opknapbeurt voor de dierenweide. Aanvragen voor het loket kunnen online worden ingediend. Wie vragen heeft, of graag hulp wil bij het indienen van een plan, kan mailen naar info@loketleefbaarheid.nl.

De ingediende aanvragen worden maandelijks beoordeeld. De initiatiefnemers horen zo snel mogelijk na de beoordeling of zij op een bijdrage voor hun plan kunnen rekenen.