Op maandag 8 juni vond in de rechtbank in Assen pleidooi plaats in twee rechtszaken over de waardedaling van woningen door aardbevingen. De zaken zijn aangespannen jegens NAM door Stichting Waardevermindering door Aardbevingen in Groningen (WAG) en 12 woningcorporaties. Bij Stichting WAG zijn honderden particuliere woningbezitters aangesloten.

​Huiseigenaren kunnen met de waarderegeling van NAM compensatie aanvragen voor een eventueel lagere verkoopprijs van hun woning door de aardbevingen. Bewoners kunnen compensatie aanvragen ná verkoop van hun huis. Brancheverenigingen van makelaars onderschrijven de regeling en spelen een actieve rol in de uitvoering van de regeling. Sinds april 2014 zijn inmiddels ruim 400 aanvragen voor compensatie ingediend.

Stichting WAG spande de rechtszaak aan met de inzet NAM ertoe aan te zetten waardedaling door aardbevingen te vergoeden, ongeacht of de woning verkocht is en dus niet op het moment van verkoop. In het pleidooi maakte NAM duidelijk dat woningprijzen door de tijd zullen fluctueren. Op het moment van verkoop kan een eventuele waardevermindering door aardbevingen definitief vastgesteld worden. Er wordt duidelijk welke schade concreet door de verkoper wordt geleden. Met de bestaande regeling wordt deze schade vergoed. De rechtbank doet 2 september 2015 uitspraak in deze zaak.

Verder lezen over dit onderwerp: