Donderdag 30 april 2015 vond vanuit het Regionaal Informatiepunt Gaswinning (RIG) in Loppersum de RIG thema-avond ‘Aantrekkelijk en sterk wonen in Groningen’ plaats. Het doel van deze thema-avond was om met bewoners te kijken naar verbouw en nieuwbouw in het aardbevingsgebied en daar gezamenlijk over in gesprek te gaan.

Nieuwbouwregeling
Vanuit NAM gaven Julia Finkielsztajn en Geert de Wrede uitleg over de nieuwbouwregeling en de basisprincipes voor bevingsbestendiger bouwen. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan het reduceren van de massa, zorgen voor significante horizontale weerstand in twee richtingen en regelmatigheid in de plattegrond. Materiaalkeuze wordt hierin ook meegenomen. De Wrede gaf mee: “Daag de adviseurs uit om met financieel haalbare oplossingen te komen, en reken het ontwerp goed door op aardbevingbelasting. Het is absoluut mogelijk om in deze regio een veilige woning te realiseren: op dit moment zijn hier al 120 nieuwbouwprojecten.”

Veiligheid versus bouwcultuur
Architecten René Wubs en Geir Eide – samenwerkend in OntwerpStation Loppersum – hebben met de deelnemers nagedacht over de mogelijkheden van innovatieve oplossingen voor bevingsbestendiger nieuw- en verbouw. Met een tafel vol inspirerende afbeeldingen en stellingen kwam het gesprek goed op gang. Wat zijn de juiste keuzes? En hoe maak je die? Kies je met het oog op veiligheid voor andere soort bouwmaterialen (zoals staal en houtskeletbouw) of juist voor de bestaande bouwcultuur met bakstenen? Het grootste deel van de deelnemers liet weten bereid te zijn om anders te bouwen dan voorheen. Er werden allerlei ideeën aangedragen, zoals het instellen van een loket voor nieuwbouw- of verbouwplannen. Burgemeester Rodenboog sloot de avond af met onder meer een aansporing om gebruik te maken van de nieuwbouwregelingen en sprak de steun van de gemeente uit om nieuwbouw te bevorderen.